
Омега-3 жирні кислоти - це тип поліненасичених жирних кислот (ПНЖК). Їх також називають "хорошими жирами". Вони можуть підтримувати багато аспектів загального здоров'я, включно з роботою мозку, здоров'ям щитовидної залози і печінки, настроєм, контролем запалень і гормональним балансом. Одним із найвідоміших джерел омега-3 є лосось. Однак, як пише RealSimple, існують продукти зі ще більшим вмістом омега-3, ніж у цій рибі.
Типи жирних кислот омега-3
Існує три основних типи омега-3: альфа-ліноленова кислота (АЛК), що міститься в рослинних продуктах, таких як насіння чіа, льону та волоські горіхи, а також ейкозапентаєнова (ЕПК) і докозагексаєнова (ДГК), які, за словами дієтологині Саманти Петерсон, містяться в рибі, наприклад, лососі та скумбрії.
Продукти з більшим вмістом омега-3, ніж у лососі
За даними Міністерства сільського господарства США, порція лосося вагою 85 г містить 1,8 грама омега-3 у формі ЕПК і ДГК.
1. Скумбрія
Вміст омега-3: 2,6 грама на порцію в 100 г.
За словами дієтологині Медді Паскуаріелло, скумбрія також є джерелом білка, кальцію та заліза.
2. Насіння чіа
Вміст омега-3: 5 грамів на порцію 30 г (за даними Міністерства охорони здоров'я та соціальних служб США)
"Воно також багате на клітковину, кальцій і антиоксиданти, що робить його корисним для здоров'я кишківника і балансу цукру в крові", - додає Петерсон. Насіння чіа також є джерелом рослинного білка, за словами Паскуаріелло.
3. Лляне насіння
Вміст омега-3: 3,6 грама на порцію 30 г.
Крім того, воно багате на клітковину і білок, що робить його поживним доповненням до страв. Паскуаріелло рекомендує використовувати мелене насіння льону (а не незбиране) для максимальної користі, оскільки мелене насіння, як правило, легше засвоюється організмом.
4. Насіння конопель
Вміст омега-3: 2,6 грама на порцію 45 г.
Дослідження підтверджують, що воно також містить такі важливі поживні речовини, як білок, антиоксиданти і вітаміни A, D і E.
5. Волоські горіхи
Вміст омега-3: 2,5 грама на порцію 30 г.
Крім того, за словами Петерсон, горіхи містять магній, мелатонін і протизапальні поліфеноли.
Раніше дієтологи назвали продукти, в яких кальцію більше, ніж у склянці молока.