Яка каша найкорисніша на сніданок / фото ua.depositphotos.com

Яка каша найкорисніша - таким питанням задаються люди, які стежать за своїм харчуванням. Зазвичай ми готуємо свої улюблені крупи, не замислюючись про їх користь. Ви здивуєтеся, наскільки корисні деякі страви, які ми їмо щодня. Які каші корисні - розповів Нутриціолог Керрі Торренс для BBC, а також український лікар-педіатр Євген Комаровський на своєму каналі.

Гречка

За результатами численних досліджень гречка - безсумнівно найкорисніша каша для людини. Вона є лідером за вмістом антиоксидантів серед круп. Гречка не містить глютену, який є сильним алергеном. У ній багато клітковини, складних вуглеводів і вітамінів. Фолієва і пантотенова кислота в складі крупи корисні для профілактики серцевих захворювань.

Серед харчових продуктів це один з рекордсменів за вмістом D-хіроінозитолу - речовини, яка нормалізує рівень інсуліну в крові. Тому гречка вкрай корисна для діабетиків, каже Керрі Торренс. Цей антиоксидант корисний для нормальної роботи яєчників і балансу жіночих статевих гормонів. Гречка, можливо, найкорисніша каша для жінок.

Відео дня

Найкориснішою лікарі вважають зелену гречку - у ній зберігається максимум поживних речовин. Хоча звичніша нам обсмажена гречка теж багата на вітаміни.

Євген Комаровський уточнює, що гречка корисна через високий вміст заліза і білка. При цьому Комаровський зазначив, що в Європі і в США гречку не їдять і взагалі не знають про таку кашу. Тому українцям дуже пощастило мати таку корисну крупу в раціоні.

Вівсянка

Євген Комаровський підкреслює, що корисною є тільки вівсянка довгого приготування. А ось швидкорозчинна вівсяна каша - це навпаки одна з найшкідливіших круп в принципі.

Що ж корисного можна знайти в вівсянці? Перш за все це велика кількість вітамінів і мікроелементів, клітковини, заліза і антиоксидантів. Ця крупа відрізняється низьким глікемічним індексом, тому корисна для крові і фігури.

Бета-глюкан у складі вівса нормалізує рівень холестерину в крові і знижує ризик розвитку хвороб серця. Він сприяє зростанню числа корисних бактерій в шлунку, діючи як паливо для мікробів, і дає відчуття довгого насичення. Вівсянка - одна з найкорисніших каш для кишечника.

Якщо вам цікаво, яка найкорисніша каша вранці - радимо вам зварити вівсянку. Ця каша допомагає швидше "запустити" травний процес, покращує здоров'я печінки і забезпечує стабільну роботу щитовидної залози.

Яка найкорисніша каша / фото ua.depositphotos.com

Перловка

Перлова крупа, як і вівсянка, багата бета-глюканом, який корисний для метаболізму і забезпечує насичення їжею. У перловці міститься багато вітамінів B і K, необхідних для нормальної роботи серцево-судинної системи. Якщо вам цікаво, яка каша найкорисніша для серця - частіше їжте перловку. Часте її вживання значно знизить ризик появи тромбів і утворення бляшок.

Ще одна причина, чим корисна перлова крупа, це багатий харчовими волокнами склад. Перловка довго перетравлюється і добре насичує, при цьому не підвищуючи рівень цукру в крові.

Також корисними вважаються кукурудзяна, лляна крупи, пшоно, бурий рис. Раніше ми також писали, які найшкідливіші каші. Список очолює манна каша - в ній практично немає ніякої користі, зате дуже багато калорій.

Вас також можуть зацікавити новини: