Куркума містить вражаючу кількість марганцю, заліза, калію та вітаміну С / фото ua.depositphotos.com

Останніми роками популярність куркуми різко зросла завдяки її відомим корисним властивостям. Корінь рослини Curcuma longa можна вживати в меленому вигляді, у вигляді соку або в натуральному вигляді як у солодких, так і в солоних стравах

"Турмерик - це яскрава жовта спеція родом з Індії та Південно-Східної Азії, яка вже тисячі років використовується для лікування", - цитує Емі Девіс, дієтолога FRESH Communications, видання Real simple.

Харчова цінність куркуми

Якщо говорити про користь для здоров'я, то в цій спеції немає значної кількості вуглеводів, білків або жирів. Навпаки, куркума - чудове джерело вітамінів, мінералів і рослинних сполук, і саме в них криється велика частина її користі для здоров'я.

Відео дня

Що стосується вітамінів і мінералів, то куркума містить вражаючу кількість марганцю, заліза, калію і вітаміну С.

"Але куркума також містить сполуки, звані куркуміноїдами, причому куркумін є найбільш відомим і добре вивченим", - каже Девіс. "Ці сполуки належать до класу поліфенолів і мають антиоксидантну та протизапальну дію".

Куркума зміцнює імунітет

Будучи багатим джерелом вітаміну С і рослинних сполук, таких як куркумін, куркума чинить антиоксидантну і протизапальну дію, зміцнюючи загальний імунітет. Частково це пояснюється тим, що антиоксиданти вишукують і знищують молекули вільних радикалів, які лежать в основі багатьох хронічних і гострих захворювань. У статті, опублікованій у журналі Nutrients 2019 року, куркумін навіть визнано ефективним засобом проти раку.

Турмерик сприяє здоров'ю серця

Ще одне хронічне захворювання, розвитку якого сприяють вільні радикали, - це хвороби серця, тому куркума є потужним профілактичним засобом. Дослідження показали, що куркумін, який міститься в куркумі, захищає від атеросклерозу та від загального ризику серцевих захворювань. Ця спеція також може допомогти впоратися з високим рівнем холестерину в крові, який може ще більше сприяти розвитку атеросклерозу. Магній, калій і залізо, що містяться в куркумі, також підтримують здоровий серцевий ритм і здоров'я крові.

Турмерик сприяє здоров'ю метаболізму

Для тих, у кого порушений обмін речовин, наприклад, діабет 2-го типу, куркума також є чудовим доповненням. Завдяки тому, що ця спеція допомагає регулювати рівень цукру в крові та запальну реакцію, вона допомагає лікувати або запобігати цим захворюванням.

Турмерик допомагає поліпшити психічне здоров'я

Ця користь частково пояснюється здатністю куркуміну підвищувати рівень нейротрофічного фактора, похідного від мозку (BDNF). BDNF відіграє важливу роль у поведінці, навчанні, пізнанні та пам'яті, що сприятливо позначається на розладах настрою, таких як тривога і депресія. У низці досліджень було встановлено, що ця біоактивна сполука в куркумі ефективна при лікуванні обох захворювань.

Куркума сприяє загальному здоров'ю мозку

Говорячи про здоров'я мозку, слід зазначити, що куркума також може допомогти запобігти нейродегенеративним захворюванням, таким як хвороба Альцгеймера та деменція. Здатність куркуміну підвищувати рівень BDNF, безумовно, має відношення до цієї переваги, але є і безліч досліджень, що підтверджують ці твердження.

Одне з досліджень 2018 року показало, що щоденне вживання куркуміну пов'язане з поліпшенням пам'яті, уваги та настрою в літніх людей завдяки зниженню накопичення амілоїду і тау в мозку. Амілоїд і тау - це білки, які можуть накопичуватися в мозку і порушувати зв'язок між клітинами мозку, що потенційно може призвести до нейродегенеративних захворювань. Подальші дослідження також виявили позитивну кореляцію між куркуміном і профілактикою хвороби Альцгеймера.

Турмерик сприяє здоров'ю суглобів

Протизапальна дія куркуми також сприяє здоров'ю суглобів - особливо для тих, хто страждає від таких захворювань, як артрит. Дослідження 2021 року показало, що добавки куркуми майже так само ефективні, як нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), для людей з остеоартритом у колінах. Крім того, в роботі 2022 року куркумін був визнаний ефективним засобом для лікування остеоартриту по всьому тілу.

Куркумін підтримує м'яке старіння

Антиоксидантні властивості куркуміну також ефективні в боротьбі з ознаками старіння, такими як заломи, зморшки і пігментні плями. Це було показано в декількох дослідженнях, зокрема в 2021 огляді доказів, доступних на момент публікації.

Турмерик покращує здоров'я кишечника

І нарешті, куркума може також підтримувати здоров'я кишківника. Це відбувається завдяки її позитивному впливу на мікробіом кишківника, допомагаючи регулювати і підтримувати цю важливу систему.

Скільки куркуми потрібно вживати щодня

Найбільшу користь людина отримує, вживаючи не більше 12 грамів куркуми на день, що еквівалентно приблизно 2,5 чайним ложкам.

"Надмірне вживання куркуми може спричинити діарею, закреп або блювоту, а надмірне вживання куркуми може вплинути на прийом деяких ліків", - каже Девіс. "З огляду на це, важливо проконсультуватися з вашим лікарем, перш ніж значно збільшувати споживання куркуми, якщо у вас є будь-які схильні захворювання".

Раніше УНІАН писав, чи можна змішувати куркуму та імбир.

Вас також можуть зацікавити новини: