
Оливкова - одна з найпоширеніших олій у світі. Її цінують за насичений смак і користь для здоров'я. Щодо останнього, то у цьому продукті міститься цілий набір антиоксидантів і рослинних сполук, які чинять позитивний вплив на організм, пише Eatingwell.
"Оливкова олія містить такі рослинні сполуки, як олеїнова кислота, пальмітинова кислота, лінолева кислота та стеринова кислота. Також у ній є фенольні сполуки: фітостероли, токофероли, лігнани та флавоноїди", - розповіла дієтологиня Менді Енрайт.
У різних країнах люди вводять оливкову олію до свого щоденного раціону і, як свідчать дані, отримують завдяки цьому продукту позитивні зміни в організмі. Чим же корисна ця олія?
1. Може захистити серце
Однією з важливих переваг оливкової олії є її високий вміст мононенасичених жирів, а саме олеїнової кислоти, яка відповідно до дослідження, опублікованого на Frontiers, допомагає зменшити запалення та може позитивно впливати на рівень холестерину у крові, тим самим підтримуючи здоров'я серця.
Проведене в Іспанії дослідження, яке згодом вийшло у виданні The New England Journal of Medicine, вивчало вплив середземноморської дієти з високим вмістом оливкової олії першого віджиму або горіхів, на людей зі значним ризиком серцево-судинних захворювань. Результати продемонстрували суттєве зниження частоти серйозних недуг, як-от інфаркт та інсульт, серед учасників, які дотримувалися цієї дієти.
Інше дослідження, опубліковане на шпальтах Aha Asa journals, показало, що ця олія може допомогти зменшити прогресування атеросклерозу, накопичення жирів та інших речовин у стінках артерій, які блокують належний кровотік.
2. Може підтримувати здоров'я кісток
Оливкова олія може позитивно вплинути на здоров'я кісток завдяки поліфенолам - антиоксидантним сполукам, які можуть сприяти утворенню кісткової тканини і знижувати ризик її втрати. Ці ефекти особливо актуальні для людей із ризиком остеопорозу - стану, що характеризується крихкістю та ламкістю кісток.
3. Може зменшити запалення
Запалення - природна реакція організму, коли щось іде не так. Однак тривале запалення може перейти у хронічне і збільшити ризик серцевих захворювань, діабету другого типу, алергії. Різні компоненти оливкової олії – олеокантал, олеацеїн, олеїнова кислота та олеуропеїн – можуть допомогти приборкати запалення, знижуючи рівень різних його маркерів, як-от С-реактивний білок та інтерлейкін-6.
4. Може запобігти когнітивному спаду
Як джерело мононенасичених жирів та антиоксидантів - вітаміну Е та поліфенолів - оливкова олія може допомогти зменшити запалення та оксидативний стрес, які спричиняють нейродегенеративні захворювання. Дослідження показали, що цей продукт знижує ризик хвороби Альцгеймера та пов'язаної з нею деменції.
Крім того, оливкова олія може зменшити ризик смертельної деменції. Одне дослідження показало, що ті, хто споживав більше як половину столової ложки оливкової олії щодня, мали на 28% нижчий ризик смерті від деменції порівняно з тими, хто ніколи не вживав її або вживав рідко.
5. Може захистити від остеоартриту
Оливкова олія може зберегти змащення суглобів та захистити від остеоартриту завдяки своїм протизапальним властивостям, каже Енрайт.
Вона уточнила, що більшість вивчали роль оливкової олії для здоров'я суглобів на мишах та щурах, тому потрібні більш якісні дослідження, щоб підтвердити цей зв'язок.
Чи для всіх безпечна оливкова олія
Хоча оливкова олія загалом безпечна при помірному вживанні для більшості людей, якщо її їсти забагато, це може призвести до збільшення ваги через високу калорійність. У декого можуть виникати легкі проблеми з травленням, наприклад, частий стілець або алергічні реакції, хоча ці випадки трапляються рідко.
Раніше УНІАН розповідав, який продукт корисніший для здоровʼя - оливкова олія чи авокадо. Зазначалося, що обидві олії є джерелом корисних для серця мононенасичених жирів, однак вони мають відмінності. Зокрема, оливкова олія містить поліфеноли - потужні антиоксиданти з протизапальними властивостями, а олія авокадо містить трохи більше поліненасичених жирів та краще сприяє засвоєнню жиророзчинних вітамінів.