Чому собаки переслідують велосипедистів / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Велосипедисти та самокатчики з досвіду знають, що собаки агресивно реагують на рухомі цілі. А власники псів намагаються відучити улюбленців кидатися на транспорт. Насправді у такої поведінки собак є причини, хоч вони і не завжди очевидні людям.

Чому собаки гавкають на велосипеди - причини 

Кінологи мають кілька пояснень нелюбові собак до велосипедів. Власникам собак важливо зрозуміти, чому собаки нападають на велосипедистів, щоб усунути причину такої поведінки.

  • Мисливський інстинкт. Люди на велосипедах, самокатах або роликах рухаються набагато швидше за інших пішоходів. Це активізує у собак мисливський інстинкт, і вони кидаються в погоню за здобиччю. Найбільше це характерно для мисливських і пастуших собак. Тому велосипедистам при зустрічі зі зграєю варто злізти з транспорту і вести його в руках.
  • Гра. Деякі собаки сприймають транспорт як велику іграшку, яку обов'язково потрібно наздогнати. Можливо такий собаці просто нудно і нікуди подіти енергію.
  • Страх. Часта причина, чому собаки гавкають на велосипедистів - переляк і бажання відігнати транспорт подалі від своєї території. Високий транспорт з рухомими колесами лякає тварину. А людина на велосипеді розташована вище, ніж зазвичай, і з точки зору собаки становить більшу небезпеку.
  • Дратівливий звук. Механізм в колесах велосипеда або самоката видає тихий і неприємний скреготливий звук. Людське вухо його не помічає, але собаки чудово чують його своїм гострим слухом.
  • Інстинкт пастуха. Деякі кінологи пояснюють таку поведінку собак пастушим інстинктом - пси намагаються повернути в зграю вівцю-втікачку.
  • Самоствердження. Молоді собаки можуть нападати на великий і рухомий транспорт, щоб довести своє лідерство в зграї. Ось чому собаки гавкають на машини і велосипеди, навіть якщо програють в розмірах.

Від погонь собак за транспортом страждають не тільки велосипедисти, а й власники тварин. Таку поведінку тварини варто припиняти, поки улюбленець не потрапив під колеса.

Відео дня

Як відучити собаку гавкати на велосипеди і машини

Щоб собака залишалася байдужою до транспортних засобів, дотримуйтесь таких правил.

  • Не заохочуйте погоню собак за людьми. Ігри в догонялки з цуценятами можуть здаватися милими і смішними. Але собака перенесе цю звичку в доросле життя, і тоді господарям буде не до сміху.
  • Вигулюйте улюбленця. Нестача руху може привести до того, що тварина буде вивільняти енергію гонитвою за колесами.
  • Тримайте собаку на повідку біля доріг. А при наближенні велосипедиста повідець укоротіть.
  • Відволікайте собаку. При наближенні велосипедиста спробуйте переключити увагу собаки на гру або ласощі.

Якщо ніякі методи не допомагають і пес все одно кидається на колеса - зверніться до професійного кінолога.

Вас також можуть зацікавити новини: