
Інжир і фініки багато в чому схожі за вмістом цукру, клітковини і необхідних поживних речовин. Однак існують невеликі відмінності в їхній поживній цінності, які визначають, який із сухофруктів буде кориснішим для вашого здоров'я, пише verywellhealth.com.
Інжир трохи корисніший для здоров'я кишечника
І інжир, і фініки можуть бути корисними для здоров'я кишечника завдяки вмісту клітковини. Але під час порівняння цих двох продуктів ключовим фактором є клітковина, і інжир лідирує з майже 10 грамами клітковини на 100 грамів порівняно з 8 грамами у фініках.
Інжир містить як розчинну, так і нерозчинну клітковину, які по-різному сприяють травленню. Дослідження показують, що нерозчинна клітковина збільшує об'єм і сприяє ефективному просуванню їжі травним трактом, тоді як розчинна клітковина живить корисні кишкові бактерії та сприяє виробленню коротколанцюгових жирних кислот, які мають протизапальну дію на весь організм.
Фініки можуть бути кориснішими для цукру в крові
У 100-грамовій порції інжиру міститься близько 64 грамів вуглеводів, включно з 48 грамами натурального цукру. У фініках вуглеводів більше - 75 грамів, з яких приблизно 63 грами цукру.
Незважаючи на вищий вміст цукру, глікемічний індекс (ГІ) фініків зазвичай варіюється від низького до помірного, зазвичай від 35 до 55, залежно від сорту і ступеня зрілості. Дослідження, проведені як серед здорових дорослих людей, так і серед людей з діабетом 2 типу, свідчать, що фініки не спричиняють різких стрибків рівня глюкози в крові після їди.
Інжир же, навпаки, має дещо вищий ГІ. Сушений інжир зазвичай має помірний ГІ - від 51 до 61, що означає, що він може підвищувати рівень цукру в крові швидше, ніж більшість поширених сортів фініків.
Обидва багаті антиоксидантами та мікроелементами
Фініки особливо багаті на поліфеноли - антиоксиданти, відомі своєю здатністю боротися із запаленням і окислювальним стресом. Ці сполуки також можуть відігравати роль у підтримці здоров'я серця, імунітету і здорового старіння.
Інжир також багатий на антиоксиданти, включно з флавоноїдами і каротиноїдами, але його головна сила полягає в мінеральному складі. Він містить більше кальцію, магнію і калію, ніж фініки. Дослідження показують, що це поєднання сприяє зміцненню кісток, здоровій роботі м'язів і загальному здоров'ю серцево-судинної системи.
Крім того, інжир містить більше заліза, ніж фініки: близько 2 грамів на порцію порівняно з 1 грамом у фініках. Хоча різниця і невелика, це може зробити інжир корисним продуктом для підтримання здоров'я крові та профілактики дефіциту заліза, особливо під час вживання разом з іншими продуктами, багатими на залізо.
Раніше дієтологи назвали 6 найкращих сухофруктів - і фініки входять до цього списку, а ось інжир - ні.