false

У Києві пройшла прес-конференція, в рамках якої була піднята тема водозабезпечення України, оскільки посуха, викликана інтенсивним потеплінням, до 2050 року може призвести до обміління Дніпра і необхідності імпортувати в Україну питну воду.

Про це заявив голова громадської організації "Чистий Дніпро" Дмитро Надєєв на прес-конференції в Києві.

"За двадцять років, якщо нічого не робити, степ підійде до Києва. Це буде означати, що дефіцит води в південних регіонах стане загрозливим для промисловості Запорізької та Січеславської областей, а на Херсонщині буде жорстка посуха. Наше дослідження підтверджує найгірші прогнози: через п'ятдесят років Дніпро зміліє в два рази", - сказав Надєєв.

Відео дня

За його словами, засуха викликана інтенсивним потеплінням, яке спостерігається в останні роки по всій Україні. Так, Надєєв зазначив, що в Києві температура повітря вже перевищує норми на два градуси, і якщо ці темпи збережуться, то протягом менше ніж 10 років температура підніметься ще на 5 градусів.

За словами присутнього на прес-конференції провідного спеціаліста з оцінки впливу господарської діяльності на річки професора Віктора Вишневського, також останнім часом загострюються проблеми з екологічною обстановкою головної водної артерії України - Дніпра.

"Через безвідповідальне ставлення людини відбувається зневоднення Дніпра. Так, у 2017 році в річку було скинуто близько 2 куб. км стоків, з яких майже половина - це неочищені або недостатньо очищені води", - підкреслив Вишневський.

Крім того, він додав, що зменшенню водності річки сприяє її "цвітіння" внаслідок розмноження водоростей і вже призвело до заростання Дніпра.

Як зазначили учасники конференції, на території України формується лише чверть усіх запасів води. При цьому директор Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук (НААН) професор Михайло Ромащенко підкреслив, що Україна входить в категорію країн Європи з найменшим забезпеченням водних ресурсів на душу населення. Так, в Україні на сьогоднішній день існують регіони з дефіцитом води, а 1,3 тис. населених пунктів потребують постійного постачання питної води.

«Загальне потепління, техногенні, біогенні погрози, а головне – небажання побачити проблему річок України – все це може призвести до глобальних геополітичних викликів: протягом наступних десятиліть ми ризикуємо опинитися в ситуації, коли будемо практично залежними від води з інших країн», - наголосив голова громадської організації "Чистий Дніпро".

Він зазначив, що заходи для запобігання екологічній катастрофі та порятунку Дніпра й інших річок України потрібно вживати вже сьогодні. Зокрема, необхідно створити і почати виконувати нову комплексну програму по очищенню річок.

«І робити це потрібно негайно, інакше вже через десять років у Херсонській області може початися екологічна катастрофа», - підкреслив Надєєв.

Він додав, що проведене дослідження про стан українських вод – це лише перший крок. Надалі громадська організація «Чистий Дніпро» має намір реалізувати низку проектів з очищення дніпровської води.