Пластик шкодить бактеріям в океанах / фото nationalgeographic.com

Нове дослідження виявилося, що забруднення океанів пластиком шкодить бактеріям, які виробляють 10% кисню на Землі. Хімічні елементи з такого роду людського сміття вступають у взаємодію з організмами під назвою  prochlorococcus. Це фотосинтетичні бактерії, популяція яких в океанах досить велика. Їх налічується близько трьох октильйонів особин.

Вони грають також критично важливу роль у харчовому ланцюгу морських істот, пише The Independent.

Читайте такожМіністерство екології закликало не нести пластикові квіти та вінки на цвинтарі

Відео дня

«Наше дослідження викриває нову і неочікувану загрозу від забруднення пластиком», - сказав виданню співавтор Ліза Мур з Університету Маккуорі.

Люди на сьогодні добре знають страждання тварин, які їдять пластик. Однак, їм нічого не відомо про вплив на бактерії, які генерують кисень.

«Ці крихітні мікроорганізми грають критичну роль в морському харчовому ланцюгу і роблять великий внесок в переробку вуглекислого газу. На них припадає до 10% виробництва всього кисню у світі», - пояснила інший вчений з Університету Маккуорі доктор Саша Тету.

«Тож кожен десятий раз, коли ви вдихаєте кисень, це відбувається завдяки цим невеликим істотам. Однак, до цього часу було не відомо, як людське сміття в океані впливає на prochlorococcus», - додала вона.

Читайте такожНа дні Великої Синьої Печери знайшли пластикові пляшки

Під час лабораторних експериментів піддавали два штами бактерії впливу хімікатів, які походили з двох поширених видів пластикових продуктів: сірих пакетів з супермаркетів і ПВХ. Як виявилося, це спричиняло порушення у функціонуванні бактерій і призводило до їхніх генетичних змін.

«Наші дані вказують на те, що забруднення пластиком може мати більш широкий вплив на екосистеми за межами добре відомих наслідків для великих організмів, таких як черепахи й морські птахи», - сказала доктор Тету.