Якщо Гренландія повністю розтане, багато міст опиняться під водою / фото flickr.com/mtrienke

Вчені застерігають, що Гренландія залишиться повністю без криги до кінця нинішнього тисячоліття, якщо людство не скоротить викиди парникових газів в атмосферу. Використовуючи три різні кліматичні сценарії, команда дослідників провела сотні симуляцій, щоб перевірити, як крига на острові буде поводитися у майбутньому.

Як пише Newsweek, вчені виявили, що за умови збереження поточної траєкторії глобального потепління, 100% криги, яка сьогодні існує в Гренландії, просто зникне. Це може спричинити підйом рівня моря на 7 метрів. Гренландський льодовиковий щит приблизно дорівнює розміру штату Аляска в США.

Читайте такожЗимові дощі пришвидшують танення криги в Гренландії

Відео дня

Однак, він почав розпадатися. Підводна температура океану вздовж західного узбережжя острова зросла на 1,5 градусів за Цельсієм у 1996-1998 роках. Це зробило щит тоншим. Вчені стривожені тим, що глобальне потепління може спричинити крах льодовикового щита. Якщо це станеться і рівень моря підніметься, низка великих міст в США, таких як Сан-Франциско, Лос-Анджелес і Новий Орлеан опиняться під водою.

Міжурядова панель з кліматичних змін (IPCC) дійшла висновку, що якщо викиди парникових газів продовжаться за нинішньою траєкторію, температура на планеті зросте на 2,6-4,8 градуса за Цельсієм у порівнянні з температурою до промислової ери. Якщо викиди різко скоротити, можна скоротити цей показник на 0,3-1,7 градуса. За третім сценарієм, пік викидів станеться в середині поточного століття. Потім, забруднення різко скоротиться. В такому разі температура на планеті зросте на 1,1-2,6 градуса за Цельсієм.

Читайте такожЛюди й вулкани відповідальні за нагрівання Землі впродовж 140 років

Використовуючи ці три сценарії зміни клімату, команда вчених з Університету Аляски розробила модель, яка демонструє, як Гренландія відреагує на потепління. Для цього вони провели 500 комп’ютерних симуляцій, щоб перевірити можливі події за наступні 1000 років. В моделі враховані стан атмосфери й океану, а також геометрію і товщину криги. Результати симуляцій вказують на те, що через тисячоліття льодовиковий щит Гренландії буде мати зовсім інший вигляд. В кращому випадку, він втратить 8-25% своєї нинішньої маси. За помірного сценарію, втрата буде становити 26-57%. А у найгіршому випадку, льодовиковий щит може зникнути зовсім.