Ілюстрація / REUTERS

Протягом літа бурі водорості Sargassum здатні розростатися, покриваючи цілі регіони в тропічній частині Атлантичного океану.

У 2018 році цей "саргасовий пояс" поширився на рекордний простір від узбережжя Африки до Мексиканської затоки. За підрахунками Браяна Барнса і його колег із Університету Південної Флориди, його біомаса становила не менше 20 мільйонів тонн - рекордна за обсягами цвітіння водоростей. Їх стаття опублікована в журналі Science, передає Naked Science.

Автори проаналізували дані супутникових спостережень за "цвітінням" морських водоростей у XXI столітті. Виявилося, що в 2000-2010 роках саргасові водорості, які плавають біля поверхні острова, з'являлися лише влітку і восени, поблизу дельти Амазонки, але в Центральній Атлантиці їх не було. Однак починаючи з 2011 року вони стали розростатися, утворюючи "великий саргасовий пояс" через весь океан, і з тих пір таке повторюється кожне літо (за винятком 2013 року). У 2018-му розростання стало рекордним, виробивши вдесятеро більше біомаси, ніж у 2011 році.

Відео дня
Wang et al.

Поява "великого саргасового пояса" вчені пов'язують із надходженням у води Атлантики забруднень, що змиваються з сільськогосподарських угідь. Особливо великі обсяги нітратів і фосфатів виносить Амазонка, а триваюче скорочення лісового покриву навколо річки лише стимулює цей процес.

Читайте такожБільше не чорне: море в Одесі раптово позеленіло (фото, відео)

Другим за важливістю джерелом забруднень автори називають країни Західної Африки, що ведуть активний видобуток води з підземних джерел для поливу рослин. Ця вода в підсумку також опиняється в океані, а з нею - і мінерали, що грають роль "добрив" для саргасових.

Плавучі острови бурих водоростей - важлива частина місцевих екосистем. Вони дають притулок морським тваринам, рибам і птахам. Однак безкраї простори, покриті такою "ковдрою", стають небезпечні. Вони пошкоджують корали, багатьма тоннами виносяться на берег і розкладаються, завдаючи шкоди тутешнім жителям. Залишається лише гадати, яким виявиться для "саргасового пояса" літо 2019 року.