Ілюстрація / REUTERS

Італія, шукаючи виходу з нинішньої сміттєвої кризи в Римі, планує вивозити тисячі тонн сміття до Швеції та інших країн ЄС.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Euractiv.

Сміттєві проблеми Рима почалися ще в 2013 році, коли європейська влада розпорядилася скоротити найбільше в місті сміттєзвалище, заявивши, що воно не відповідає європейським стандартам з поводження з відходами.

Відео дня

Труднощі посилилися, коли сміттєспалювальні та сміттєпереробні заводи на околицях Рима закрили на ремонт, а заводи, що залишилися, працювали на повну потужність.

Повномасштабна криза почалася після того, як місцеве сміттєзбиральне підприємство АМА вирішило зупинити збір відходів. В кінці червня уряд регіону Лаціо випустив попередження про загрозу для здоров’я жителів через відсутність збору сміття і незвичайної спеки.

5 липня регіональний уряд видав адміністративний наказ, який дозволив АМА використовувати всі заводи в регіоні та залучати екстрені ресурси для збору сміття столиці протягом семи днів.

Читайте такожЗеленський пообіцяв, що СБУ проведе розслідування "сміттєвої блокади" Львова

Ситуація дещо покращилася, однак якщо проблема збору сміття здається тимчасово вирішеною, труднощі з утилізацією відходів зберігаються.

"У середньостроковій перспективі ми ведемо переговори з іншими державами-членами ЄС про доставку надлишків відходів за кордон", - заявив міністр навколишнього середовища Італії Серджіо Коста.

Тисячі тонн сміття планують відправляти в Стокгольм і Гетеборг, де сміття буде спалюватися для виробництва енергії. Переговори ведуться і з Болгарією, куди сміття можна доставити поїздом в найближчі тижні. Інші варіанти, що розглядаються - Португалія, Кіпр та Австрія.

Міністр навколишнього середовища Серджіо Коста, член руху "П'яти зірок", заявив, що вивіз сміття за кордон — це проміжне рішення, яке триватиме 2-3 роки, поки не будуть побудовані нові заводи з перероблення відходів. Проте, в найближчому майбутньому ніяких нових заводів або звалищ будувати не планують, а це означає, що залежність Рима від інших країн щодо обробки відходів, ймовірно, збережеться, пише видання.

Раніше УНІАН повідомляв, що в Римі назріла сміттєва криза.