REUTERS

Швидкість і масштаби нинішнього глобального потепління перевищують будь-які аналогічні події за останні дві тисячі років.

Про це свідчать дані трьох досліджень, опублікованих в Nature і Nature Geoscience, передає «Фокус».

Згідно з отриманими даними, такі історичні події, як Малий льодовиковий період, не можуть зрівнятися за своїми масштабами з потеплінням, що спостерігалися у минулому столітті. Також дослідження показали, що швидкість потепління на планеті зростає.

Відео дня

Читайте такожЧерез 30 років клімат у Києві буде як зараз у столиці Австралії - дослідження

Під час вивчення кліматичної історії світу за останні століття виділився ряд ключових епох, які розглядалися кліматичними скептиками, як доказ того, що протягом століть світ нагрівався і охолоджувався багато разів. А потепління, яке спостерігається зараз, є лише частиною вищезгаданої моделі.

Але три нові дослідження доводять, що такий аргумент не має міцної основи. Наукові групи реконструювали кліматичні умови, які існували протягом останніх двох тисяч років, використовуючи 700 непрямих записів змін температури. Мова йде про деревних кільцях, коралах та відкладеннях в озерах. На основі отриманої інформації вчені визначили, що жодне з перерахованих вище кліматичних явищ не відбувалося в глобальному масштабі.

"Ми бачимо, що найтепліший період за останні 2 тисячі років відбувся протягом 20-го століття і поширився на більш ніж 98% земної кулі. Це є переконливим доказом того, що антропогенне глобальне потепління не тільки не має аналогів по абсолютній температурі, але і безпрецедентно в контексті останніх 2000 років", – підсумували дослідники.

Як повідомляв УНІАН, раніше вчені говорили, що на зупинку глобального потепління і порятунку планети від його наслідків людської цивілізації є в запасі 12 років. Але тепер терміни скоротилися. Зростає консенсус, що насправді наступні 18 місяців будуть критичними для зусиль щодо недопущення початку глобальної кліматичної кризи.