Буде проведений екологічний моніторинг стану Чорного моря / фото Думская

Науковці з України, Грузії та ЄС у рамках міжнародного проекту Emblas розпочали третій етап досліджень екологічного стану акваторії Чорного моря (Emblas-Plus), який триватиме до кінця серпня.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів України, про це сказав заступник міністра екології з питань євроінтеграції Микола Кузьо.

Він зазначив, що відповідно до Угоди про асоціацію Україна розробила і ухвалила нове законодавство щодо екологічного моніторингу стану моря.

Відео дня

«Чорноморські дослідження за підтримки ЄС, спільно з ПРООН було розпочато три року тому саме для того, щоб на основі критеріїв Директиви ЄС про морську стратегію з'ясувати реальний екологічний стан акваторії», - йдеться у повідомленні.

Читайте такожУ передмісті Одеси в Чорному морі зафіксовано розлив нафтопродуктів (фото, відео)

«Йдеться про всі країни, які мають вихід до Чорного моря. Для нас ці дослідження унікальні, бо вперше в історії України було проведено системні експедиції, досліджено десятки тисяч проб, узгоджено точки забору, створено унікальну базу даних на 208 тис. записів , і багато іншого. Цими днями наша команда науковців з України, ЄС, Грузії вирушила у третю експедицію», - пояснив заступник міністра.

У міністерстві розповіли, що за результатами досліджень у рамках цього ж проекту в акваторії Чорного моря було виявлено ртуть, діоксин, різні пестициди, у тому числі заборонені, антибіотики і інші речовини з фармацевтичної галузі , хімікати, що використовуються у морському транспорті, велику кількість хімікатів з промислових стічних вод тощо.

На базі цих даних зроблено класифікацію стану відповідно до Директиви на 5 категорій для прибережних вод - від поганого до доброго екологічного стану, - для решти 2 категорії.