Затримані заявили, що проводять очисні роботи / фото: Регіональне управління морської охорони ДПСУ

В Одеському порту морські прикордонники затримали браконьєрів, які під виглядом очисних робіт виловили понад 500 кг мідій.

Як повідомили УНІАН у прес-службі регіонального управління морської охорони Державної прикордонної служби України, порушників, які перебували на двох човнах у районі хвилеломів порту, вчора, 5 серпня, виявили бійці відділу спеціальних дій на воді під час занять із водолазної підготовки.

Спочатку бійці побачили один човен, на який чоловік у водолазному спорядженні піднімав з-під води об'ємні предмети. Як зазначається, на виклики радіообміну з човна не відповідали. Тому, зупинивши тренування, командир підрозділу направив катер до підозрілого плавзасобу.

Відео дня
Виявлений човен був наповнений мідіями / фото: Регіональне управління морської охорони ДПСУ

Як з'ясувалось під час перевірки, виявлений човен був наповнений мідіями. У ньому також знаходилось водолазне спорядження, а в одного з членів екіпажу були відсутні документи, що засвідчують особу. Для з'ясування обставин моряки-прикордонники доставили човен на стоянку кораблів і катерів Одеського загону морської охорони.

Через деякий час у районі проведення водолазних тренувань бійці чергової спеціальної групи виявили ще один човен, на який також піднімали великогабаритний вантаж.

«Ситуація повторилась. І другий човен також був доставлений для з'ясування обставин на стоянку кораблів і катерів. Через оперативно-чергову службу загону попередньо встановлено, що обидва плавзасоби зареєстровані у встановленому порядку, але дозволу на проведення водолазних робіт у порту не було», - розповіли в прес-службі.

Затримані виявилися громадянами України, які заявили, що прибули в порт для проведення очищення гідротехнічних споруд. Однак документів, які підтвердили б законність їхньої діяльності, надати не змогли. Крім того, у трьох людей не було документів, що засвідчують особу, а обсяг незаконно добутих водних біоресурсів виявився значним. Зокрема, порушники виловили 553 кг (понад 11 тис. штук) мідії та 55 кг рапана (325 штук).

Рішення по справі буде приймати суд / фото: Регіональне управління морської охорони ДПСУ

На порушників прикордонного режиму складено адміністративні протоколи.

Плавзасоби, знаряддя вилову й біоресурси передано слідчо-оперативній групі Нацполіції. Як зазначається, дії порушників підпадають під ст. 249 (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) Кримінального кодексу України.

Рішення у справі прийматиме суд.