З вини людини родючі землі незабаром можуть перетворитися на безплідну пустку / REUTERS

Зростання чисельності населення Землі, неефективне використання природних ресурсів иа кліматичні зміни можуть привести людство до масштабної продовольчої кризи.

Читайте такожЕкстремальну спечу в Європі пов'язаність язали з глобальним потеплінням

Як повідомляє DW, про це йдеться в новій доповіді Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC). Над доповіддю більше двох років працювали 103 спеціаліста з 52 країн.

Відео дня

Експерти описали песимістичний сценарій розвитку подій. У разі підвищення середньої глобальної температури більш ніж на 2 градуси за Цельсієм великі родючі землі з великою ймовірністю перетворяться на пустелі, інфраструктура в районах вічної мерзлоти буде зруйнована, а посухи та катаклізми будуть бити по вирощуванню та виробництву продуктів харчування.

Зазначається, що грунт та ліси є ідеальними «союзниками» людства у боротьбі зі зміною клімату. Вони виконують функцію поглиначів вуглекислого газу і перешкоджають збільшенню викидів СО2 в атмосферу. Проте невміле управління ресурсами змінило ситуацію з точністю до навпаки, і тепер ці території стають основними чинниками, що викликають зміну клімату.

Вчені констатують, що на сільському господарстві лежить "провина" за зникнення 70% лісів на планеті. При цьому часто ігнорується те, що луки і савани також є ключовими чинниками стабільності клімату. Тенденція до перетворення цих територій в посівні площі для зернових призводить до масштабного зростання викиду вуглекислого газу в атмосферу.

У доповіді описано, яким чином сучасна господарча модель посилює зміни клімату - і водночас є жертвою цих змін.

Експерти прогнозують зменшення врожаю зернових культур і відповідне зростання цін на продовольство. Згідно з представленими підрахунками до 2050 року ціни на злакові можуть зрости на 29%. Якщо викид парникових газів в атмосферу буде і далі рости нинішніми темпами, в найближчі 60 років тільки в США виробництво зернових і соєвих бобів знизиться на 80%.

Крім того, підвищений вміст вуглекислого газу в атмосфері негативно впливає на якість продуктів, зменшуючи їх поживну цінність. Вже зараз 821 млн осіб на планеті страждають від голоду, а 1,5 млрд не отримують з їжею необхідні мікроелементи.

Фахівці вважають, що ситуацію ще можна виправити. Для цього необхідно в глобальних масштабах оптимізувати сільське господарство і харчову промисловість, а також реабілітувати понад 2 млрд гектарів ґрунтів, що зазнали деградації.

Як повідомляв УНІАН, раніше вчені говорили, що на зупинку глобального потепління і порятунку планети від його наслідків людської цивілізації є в запасі 12 років. Але тепер терміни скоротилися. Зростає консенсус, що насправді наступні 18 місяців будуть критичними для зусиль щодо недопущення початку глобальної кліматичної кризи.