фото УНІАН

Громадська організація Еко Патруль направила заяву до ГБР із закликом відкрити провадження за фактами розкрадання земель водного фонду у Запорізькій області, які їм вдалося розкрити в ході ряду їх розслідувань.

«Встановлені нами факти дають підставу стверджувати, що посадові особи органів державної влади, зловживаючи владою та службовим становищем, погоджували і сприяли незаконній передачі в оренду земель водного фонду на території Запорізької області», - йдеться в заяві.

За словами активістів, діючий голова Запорізької ОДА Віталій Туринок не скасував протизаконні розпорядження свого попередника Костянтина Бриля, а також не розірвав договори та додаткові угоди з орендарем – ТОВ «Запорізький рибокомбінат». Така позиція керівництва області, вважають в Еко Патрулі, є незаконною і свідчить про лобіювання інтересів орендаря та афілійованих з ним осіб

Відео дня

Зокрема, активісти з'ясували, що Білозерський лиман був переданий в оренду незаконно. Адже, згідно з водогосподарським паспортом водойми, він має комплексне призначення, а згідно ст. 51 Водного кодексу України, такі водойми не можуть бути передані в оренду.

У своїй заяві активісти з Еко Патруля, грунтуючись на результатах юридичної експертизи, акцентують увагу на тому, що орендодавець в особі Запорізької ОДА порушив процедуру передачі в користування водних об'єктів. Згідно ст. ст. 135-139 Земельного кодексу України, а також ст. 51 Водного кодексу України передбачена процедура проведення земельних торгів у комплексі із земельною ділянкою.

Після прийняття відповідного рішення про передачу ділянок в оренду, орендар повинен був укласти типовий договір оренди водного об'єкта як цілісного комплексу (водне дзеркало і землі водного фонду, зайняті водою). Це передбачено Постановою Кабміну №420 від 29 травня 2013 року.

Тобто, стверджують активісти, орендар (ТОВ «Запорізький рибокомбінат») повинен був платити не тільки за орендовані земельні ділянки під водоймою, але і за воду (водний простір). За даними Еко Патруля, орендар сплачував лише оренду земельних ділянок. При цьому протягом 14 років рибокомбінат не використав за призначенням орендоване майно, що призвело до руйнування гідротехнічних споруд, знищення насосних станцій, інших інфраструктурних об'єктів, а саме ложе водойми на 90-100% покрилося рослинністю. При цьому, гідротехнічні споруди перебувають на балансі держпідприємства «Укрриба» та мають спеціальний статус.

«Сьогодні склалися всі умови для того, щоб припинити неефективне використання водних ресурсів області, але керівництво Запорізької ОДА продовжує погоджувати і сприяти незаконного надання та використання земель водного фонду», відзначають активісти в заяві.

Крім прямого збитку екології, такі дії чиновників призводять до того, що місцевий та державний бюджет недоотримує доходи у вигляді податків. На їхню думку, це може призвести до погіршення соціально-економічного становища в області і викликати соціальну напругу в регіоні.

У своєму зверненні до ДБР Еко Патруль закликав розпочати досудове розслідування на підставі наданих фактів, адже, на їхню думку, дії чиновників Запорізької ОДА мають ознаки злочину, передбаченого статтями 194, 212, 239, 242, 364, 366 Кримінального кодексу України.

Зазначимо, що Еко Патруль раніше вже направляла запит в Держбюро розслідувань за фактом розкрадання земель водного фонду в Запорізькій області.