1

Відповідний депутатський запит на ім'я міністра був зачитаний під час пленарного засідання Верховної Ради 20 травня.

Його підписали народні депутати  Олександр Дубінін, Валентин Дідич, Олександр Шевченко, Віталій Купрій та Андрій Денисенко.

«Майже три місяці поспіль на Житомирщині, Хмельниччині та Рівненщині спостерігається відчутна соціальна напруга, викликана катастрофічним забрудненням річок Хомора та Случ паперовими фабриками та комунальними підприємствами, які розташовані в їхніх басейнах», – йдеться у тексті запиту. Депутати посилаються на результати аналізів відібраної з цих річок води, які свідчать про високий рівень її токсичності, що призводить до вимирання флори і фауни.

Відео дня

Читайте такожНа Житомирщині через забруднення двох річок оголосили надзвичайну ситуацію

Автори запиту звернули увагу міністра на те, що через забруднення під загрозою опинилося також життя та здоров'я мешканців низки населених пунктів, розташованих вздовж річища водойм на території Хмельницької, Житомирської та Рівненської областей. Під тиском громадськості та внаслідок численних пікетувань підприємств-забруднювачів Житомирська обласна державна адміністрація раніше навіть оголосила надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня, однак злочини власників шкідливих підприємств не припинилися і тоді, наголосили депутати. 

«Враховуючи загрозливий екологічний стан річок Случ та Хомора, а також зростання соціального невдоволення населення, яке опинилося в умовах жорстких обмежень у використанні води, просимо невідкладно вжити заходів із запобігання екологічній катастрофі», – наголошується в запиті. Також депутати просять Остапа Семерака ініціювати розслідування та притягнути до відповідальності винних осіб.

2