Ілюстрація / REUTERS

Уряд схвалив “Енергетичну стратегію України до 2035 року", яка передбачає прискорення розвитку відновлюваної енергетики для досягнення енергетичної незалежності країни. Про це заявив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, передає itc.ua.

"Нова мета України - досягти 25% енергії з відновлюваних джерел в загальному первинному постачанні енергії до 2035 року. Швидкі темпи розвитку відновлюваної енергетики в світі, поступове зменшення вартості проектів в цій сфері дають підстави вважати, що ми зможемо досягти поставленої мети", - заявив Савчук.

На його думку, прийняті за останні три роки закони стимулюватимуть впровадження "зелених" проектів в Україні.

Відео дня

Читайте такожЕнергостратегія України: збільшити видобуток газу і почати його експорт з 2020 року

Серед ключових реформ - вдосконалення і прив'язка до курсу євро "зелених" тарифів на "чисту" електроенергію, впровадження стимулюючого тарифу на тепло "не з газу".

Також законодавством передбачена можливість укладати довгострокові договори купівлі-продажу електроенергії за "зеленим" тарифом до 2030 року.

"У найближчій перспективі очікуємо ухвалення ще одного важливого, розробленого спільно з Держенергоефективності законопроекту №6081, який полегшить виробникам "зеленої" електроенергії доступ до мереж. Проектом закону планується обмежити термін дії технічних умов на приєднання до мереж на термін до 3 років", - пояснив Савчук.

Як він зазначає, це дозволить вирішити проблему "безстрокового бронювання потужностей", прискорити будівництво об'єктів і уникнути спекуляцій з виданими технічними умовами.

Раніше уряд України планував, що до 2020 року рівень відновлювальної енергетики зросте до 11%.