Ілюстрація / REUTERS

Підвищення середнього рівня світового океану, викликаного глобальним потеплінням, загрожує затопленням територій, на яких зараз проживає 5 мільйонів людей.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Environmental Research Letters, передає Naked Science.

Швидкість підвищення глобального середнього рівня моря залежить від траєкторії зміни глобальної середньої температури, тому її стабілізація, на думку кліматологів, запобігає ризику виникнення численних повеней. Одна з цілей Паризької кліматичної угоди, підписаної в 2015 році, − утримання зростання середньої температури в межах 2°C і подальше його обмеження до 1,5°C.

Відео дня

Однак американські вчені прийшли до висновку, що і це не допоможе уникнути стихійних лих.

Читайте такожТанення шельфових льодовиків у Західній Антарктиді відбувається через Ель-Ніньо - вчені

Вони вивчили дані датчиків, які стежать за припливами, відливами і змінами рівня моря в прибережних районах, а потім звернулися до теорії екстремальних значень. В результаті фахівці прийшли до висновку, що до 2150 року різниця між температурами в 1,5 і 2°C, що видається незначною, може призвести до того, що під водою опиняться землі, де зараз проживає 5 мільйонів людей, включаючи 60 000 жителів малих острівних держав.

"Багато хто вважає, що дотримання принципів Паризької угоди врятує всіх від кліматичних катастроф. Але ми довели, що в будь-якому випадку людство буде стикатися з частими прибережними повенями", − говорить провідний автор дослідження, аспірант Прінстонського університету Д. Расмуссен (D. Rasmussen).

На думку дослідників, при підвищенні температури на 1,5 градуси рівень моря буде продовжувати зростати, і в кінці ХХІ століття на Нью-Йорк кожні п'ять років будуть обрушуватися буревії, подібні "Сенді" − одному з найбільш потужних тропічних циклонів.

Більше того, експерти прогнозують, що навіть якщо глобальна температура стабілізується, рівень Світового океану буде продовжувати збільшуватися через те, що вуглекислий газ залишається в атмосфері протягом тривалого часу, а крижані щити повільно реагують на потепління і не встигають охолоджувати поверхню Землі.

Расмуссен і його колеги передбачають, що до кінця сторіччя збільшення глобальної температури на 1.5°C призведе до зростання глобального середнього рівня моря на 48 см, збільшення на 2.0°C підніме рівень води до 56 см, а на 2.5°C – до 58 см.