Зазначається, що проект охопить території промислових міст, серед яких - Дніпро / фото gorod.dp.ua

Громадська організація "Екологічний патруль" повідомила про запуск нового проекту "Громадський моніторинг" та закликала всіх небайдужих приєднатися.

Як повідомили у Facebook активісти спільноти, він спрямований на розробку та поступове впровадження науково обґрунтованої системи державного екологічного моніторингу атмосферного повітря.

Зазначається, що проект охопить території промислових міст Дніпро, Кривий Ріг, Маріуполь (збігаються з офіційними агломераціями) та сільської місцевості (Криворізький район Дніпропетровської області), пише "Обозреватель".

Відео дня

Читайте такожЕко Патруль підбив перші підсумки проекту з моніторингу атмосферного повітря в промислових містах

"Моніторинг атмосферного повітря здійснюється з метою забезпечення накопичення, опрацювання, зберігання і проведення аналізу інформації про якість атмосферного повітря, оцінки та прогнозування його змін і ступеня небезпеки, розробки науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття управлінських рішень у галузі охорони атмосферного повітря, у сфері охорони довкілля, а також інформування населення про якість атмосферного повітря, його вплив забруднення на здоров'я і життєдіяльність населення", – зазначили в "Екопатрулі".

Завданнями проекту активісти називають:

  • Розробку "Правил установки датчиків для громадського моніторингу";
  • Відкалібрування датчиків і перевірку наявних Методик на відповідність затвердженим стандартам;
  • Розроблення Методики оцінки точності (невизначеності) даних;
  • Збори в Єдиний реєстр для загального користування фонових концентрацій, дозволів на викиди й даних форм звітності №2-ТП (повітря) за 2018, 2019 роки, розмірів і координат СЗЗ підприємств.

"Учасникам проекту будуть безкоштовно надаватися датчики для встановлення у своєму домі чи квартирі, але за умови забезпечення їхньої цілісності та безпеки", – зазначили в організації, підкресливши незалежність проекту.