На Оболонському острові не може бути "вікових дерев" / фото Вікіпедія

Інформація деяких екологів про знищення на Оболонському острові "вікових дерев" не відповідає дійсності, бо сам острів був штучно створений лише 40-50 років тому. Про це заявив експерт Олексій Голобуцький, опублікувавши висновки зі звіту архітектурно-археологічної експедиції інституту археології НАН України.

"Київські "екологи " знайшли столітні дерева на Оболонському острові, який штучно насипали 40-50 років тому) Легко дурити тих, хто не перевіряє інформацію. Нещодавно "екологи" розродились "сенсацією": під час будівництва зони відпочинку на Оболонському острові в Києві зрубали 200 столітніх дерев. Тобто за логікою "екологів", дерева, які Леніна бачили, Кличка не пережили. Звучить страшно. Але я, по-перше, киянин, а по-друге – історик за освітою. Пішов шукати джерела. Згідно з офіційним висновком Інституту археології НАН України, комплексний аналіз письмових та картографічних джерел вказує на штучне створення острова Оболонський лише у другій половині ХХ ст. Його насипали у 1970-80-х роках", – написав Олексій Голобуцький.

Він зазначає, що за підсумками проведення археологічних науково-рятівних робіт 2023 року, встановлено штучне підвищення рівня острову під час забудови Оболонського масиву у 1970–1980 рр. У стратиграфічних шурфах археологічні матеріали не виявлені, культурні шари чи об’єкти не зафіксовані.

Відео дня

"Тобто "столітні дерева" існують лише в голові у тих, хто накидує на вентилятор. Брехня викривається просто, якщо трохи подумати та пошукати матеріали. Проте я не здивуюсь, якщо за деякий час окрім столітніх дерев на острові знайдуть люльку козака Мамая або артефакти дохристиянської доби", – іронізує Голобуцький.