В анексованому Криму - посуха / фото "Крим. Реалії"

В окупованому Криму вивчають можливість використання очищених каналізаційних стоків для зрошення сільськогосподарських угідь.

Про це повідомив в. о. директора Інституту сільського господарства Криму Володимир Паштецький, йдеться про десятки гектарів полів і садів, передає "Крим.Реалії".

Читайте такожКрим засихає: журналісти показали масштаби невідворотньої катастрофи на окупованому півострові (фото, відео)

"Кількість, якої може вистачити на 30-40 тис. га краплинного зрошення. І тоді ми б вирішили питання й овочевого виробництва, і розвитку садівництва, й виноградарства. З'явилася вода, якої ми не у Боженьки просимо, а самі можемо після себе, очистивши її, дати на поля.... Вода цілком придатна для поливу. Якщо прямо говорити, що якби вона була не стічна, то й придатна для пиття, тому що в межах 200-300 г мінералізації – це норма і питної води", – заявив Паштецький.

Розробку російських вчених із Сибіру випробували в окупованому Криму. За словами авторів проекту, обладнання очищає каналізаційні стоки й робить їх придатними для поливу.

На думку фахівця Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Сергія Гапона, очищені каналізаційні стоки використовувати для поливу не рекомендується.

"Поля просто будуть отримувати величезну кількість органіки непотрібною, і, отже, процеси будуть йти в різних неконтрольованих напрямках", – розповів Гапон.

Як повідомляли в МінТОТ, на тимчасово окупованій території АР Крим зафіксовано значне зменшення рослинності.