У Торецке воду подають дві години в день / ілюстрація adm.dp.ua

У Торецьку Донецької області склалася вкрай важка ситуація з водопостачанням. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє прес-центр штабу АТО з посиланням на Спільний центр по контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Читайте такожСЦКК попереджає про ймовірні провокації з боку бойовиків на Донбасі

Виконуючий обов'язки міського голови Торецька Юрій Євсіков попереджає про ризики гуманітарної катастрофи.

Відео дня

У СЦКК зазначають, що ще до початку 2017 року в результаті обстрілу з боку бойовиків була ушкоджена ділянка водопроводу, що проходить через лінію зіткнення в районі шахти імені Гагаріна. За підрахунками комунальних служб Торецька, на землю щодня витікає близько 15 тис. куб. м води. Через це у місті введено жорсткий графік водопостачання: майже 35 тисяч жителів отримують воду тільки дві години в добу, а в селищах Північне і Залізна вода подається на дві години один раз на дві доби.

«З підвищенням температури повітря витрата води істотно збільшився, і ситуація значно ускладнилася. Стовпчик термометра в Торецке на цьому тижні досяг позначки 33 градуси. У багатоповерхівках у центральній частині міста вода доходить тільки до другого поверху», - йдеться в повідомленні.

За словами Євсікова, в місті може спалахнути епідемія інфекційних захворювань. Міська санепідемстанція готується днями закрити всі дитячі садки. Співробітники ДСНС підвозять воду в цистернах, але її вистачає тільки для нагальних потреб.

Також повідомляється, що для обстеження та ремонту водопроводу достатньо всього 10 годин.

«Але навіть і на цей нетривалий час НВФ ОРДО не бажають забезпечити «режим тиші», і незважаючи на те, що з 24 червня в зоні АТО оголошено перемир'я на період збору врожаю. Власне, ситуація, що склалася із водопостачанням міста Торецька, наочно демонструє, що керівництво ОРДО цинічно продовжує ігнорувати інтереси цивільного населення, всупереч зробленим ними заяв, демонструє абсолютну незацікавленість у забезпеченні екологічної безпеки регіону та поновленні цивільної інфраструктури Донбасу», - відзначили в штабі.

Раніше УНІАН повідомляв, що на Торецькому фенольному заводі є ризик прориву дамби резервуара з хімічними відходами, однак бойовики не надають гарантій безпеки для ремонту. Крім того, через затоплення шахт у підвалах будинків може скупчуватися метан, що призведе до вибухів.