на Торецькому фенольному заводі може прорвати дамбу резервуару з відходами / фото ua-1.com

На Торецькому фенольному заводі давно необхідно провести роботи з укріплення протиаварійного захисту дамби на резервуарі зі шкідливими хімічними відходами, однак бойовики не надають гарантій безпеки. Про це йдеться у повідомленні штабу АТО у Facebook, який посилається на представників української сторони у Спільному центрі контролю та координації припинення вогню на Донбасі.

Читайте такожВбивцю ветерана АТО біля Золотих воріт арештували: застава не передбачена (відео)

Експерти зазначають, що на сьогодні в цьому штучному резервуарі зібралося майже 33 тисячі тон рідких відходів, що містять фенол, нафталін, формальдегіди, сірчану кислоту, нафтопродукти та інші хімічні сполуки, що утворилися в процесі роботи підприємства. Внаслідок обстрілів з боку НЗФ ОРДО на цьому об’єкті підвищеної небезпеки виведено з ладу трубопровід, через який відкачували воду.

Відео дня

«Тим часом, рівень рідини в накопичувачі скоро може досягти критичної позначки. Переповнення шламонакопичувача може призвести до руйнування дамби, і тоді отруйний потік хлине на найближче селище Новгородське, потім потрапить до річки Кривий Торець, а далі в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської та частини Донецької області», - пояснили в СЦКК.

У повідомленні сказано, що з початку 2017-го року «Торецький фенольний завод» відправив 9 заявок на забезпечення безпеки під час виконання ремонтно-відновлювальних робіт на дамбі шламонакопичувача. Збройні сили України надали гарантії безпеки по всім дев’яти заявкам, у той час, як представники ОРДО не надали жодної.

Раніше повідомлялось, що через затоплення шахт імені Артема та «Південної» у Торецьку на поверхню підіймається метан, який потрапляє у підвали житлових та виробничих будівель, що може призвести до вибухів та отруєння людей.