Компанія Nestle і компанія з управління відходами Veolia запустили проект з роздільного збору та переробки сміття в Україні, в рамках якого до кінця осені 2020 року планують встановити понад 200 контейнерів  для скла, пластику, паперу і металу в трьох населених пунктах Київської області.

Про це повідомив генеральний директор Nestle в Україні і Молдові Алессандро Дзанеллі під час офіційного відкриття проекту в селищі Макарів.

«Питання переробки пластику та інших відходів - одна з головних проблем людства. Наша компанія взяла на себе зобов'язання до 2025 року повністю перейти на упаковку з матеріалів, придатних до переробки або повторного використання. Однак для ефективного вирішення проблеми важливо не тільки створити інноваційну упаковку, а й побудувати ефективну систему збору та переробки відходів на національному рівні», - сказав він.

Відео дня

Дзанеллі підкреслив, що всі три діючі заводи Nestle в Україні вже звели до нуля вивезення сміття на звалища – всі відходи виробництва переробляються. Тому, за його словами, проект з роздільного збору відходів є важливою трансформацією українських міст, де необхідна спільна робота всіх зацікавлених сторін - як держави й бізнесу, так і громадянського суспільства та споживачів.

Компанії Nestle і Veolia за підтримки місцевих органів влади інвестують в проект майже 60 млн гривень і протягом п'яти років створять інфраструктуру для збору понад 40 тон відходів на місяць в населених пунктах Макарів, Нові та Старі Петрівці.

«Мета нашого партнерства - зробити роздільний збір відходів значним кроком на шляху до створення системи комплексного поводження з твердими побутовими відходами, з максимальним вилученням вторинної сировини. Також я сповнений надії, що цей пілотний проект буде служити яскравим прикладом і для інших українських міст, містечок і селищ», - розповів директор підприємств Veolia в Україні Олександр Королюк.

У компанії пояснили, що мінімум раз в тиждень тверді відходи будуть вивозитися на сортувальні станції, де вони будуть розібрані за фракціями і відправлені на спеціалізовані заводи, які займаються переробкою тієї чи іншої сировини або виду пластику.

Під час офіційного відкриття проекту селищний голова Макарова Вадим Токар подякував компаніям-партнерам за запуск проекту і зазначив, що місцева громада, зі свого боку, докладе максимум зусиль, аби зменшити кількість побутових відходів і залишити майбутнім поколінням чисте довкілля.

Довідка УНІАН. Nestlе - одна з найбільших компаній світу у сфері виробництва продуктів харчування і напоїв, яка представлена в 187 країнах. На ринку України - з 1994 року, з тих пір компанія просуває такі міжнародні бренди, як NESCAFЕ, Nesquik, Lion, Friskies, KitKat та ін. У травні 2003 року в Києві було засновано ТОВ «Нестле Україна». Також в Україні компанія володіє ЗАТ «Львівська кондитерська фабрика» Світоч», «Волиньхолдинг» (ТМ «Торчин»), ТОВ «Техноком» (ТМ «Мівіна»).

Бізнес Nestlе в Україні представлений такими напрямами: кава та напої, кондитерські вироби, кулінарія (холодні соуси, приправи, супи, продукти швидкого приготування), дитяче та спеціальне харчування, готові сніданки, корма для домашніх тварин.

Група Veolia ("Веолія") є світовим лідером в області управління ресурсами. Компанія розробляє і надає послуги в галузі водопостачання та водовідведення, поводження з відходами та енергозабезпечення, сприяючи сталому розвитку громад та промисловості. Veolia працює в Україні з 1995 року в сфері поводження з відходами та управляє діяльністю трьох підприємств в Києві, Тернополі та Чернівцях.