80% пластику приносять в океан 1000 річок \ фото ua.depositphotos.com

Якщо не вжити кардинальних заходів, то до 2040 року кількість пластику у світовому океані потроїться.

Про це виконавчий директор програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) Інгрід Андерсен заявила на міністерській конференції, присвяченій проблемам морського сміття та пластикових відходів, повідомляє Центр новин ООН.

"Черепахи, які заплуталися в розірваних пластикових пакетах. Мертві кити зі шлунками, повними відходів. Мільярди пластикових гранул, які хвилі виносять на наші пляжі - як недавно на Шрі-Ланці. Ми самі бачимо, що ми наробили", - зазначила Андерсен.

Але шкода від використання пластика набагато серйозніше: мова йде про "потрійну кризу планетарного масштабу", стверджує глава ЮНЕП. Це - зміна клімату, втрата біорізноманіття та забруднення.

Емісії парникових газів, джерелом яких є пластик, включаючи спалювання пластикових відходів, до середини століття становитиме 17% загального обсягу викидів СО2.

Читайте такожПонад половину світових пластикових відходів виробляють всього 20 компаній

Забруднені пластиком моря і океани вже не можуть давати нам в повному обсязі всі свої багатства, якими ми користувалися раніше, - пов'язані з цим щорічні економічні втрати становлять $2,5 млрд.

"Але пластик не з'являється в океані нізвідки. Як показують нові дослідження, 80% пластика приносять в океан 1000 річок. Страждають екосистеми цих річок. Страждають прісноводні озера, страждають екосистеми на суші", - сказала Андерсен.

1,3 млрд тонн твердих відходів "виробляють" щорічно жителі міст. При цьому в багатьох містах просто немає належної інфраструктури, що дозволяє грамотно поводитися з відходами та переробляти їх.

За словами Андерсен, вихід очевидний: для того, щоб вирішити проблему морського сміття, потрібно повністю переглянути весь процес: від виробництва пластику до його використання й утилізації.

Перше: необхідно скоротити виробництво пластику, особливо призначеного для предметів одноразового використання.

Половину всіх полімерів для одноразових товарів виробляють всього 20 компаній, а фінансову підтримку їм надають 20 банків. $300 млрд у вигляді акцій головних компаній-виробників одноразового пластику перебувають у власності лише 20 керуючих активами.

"Якщо залучити ці компанії до пошуку рішень і зібратися всім за одним столом, ми зможемо швидко знайти вихід", - впевнена Андерсен.

Необхідно переглянути дизайн товарів з пластику з прицілом на те, щоб після закінчення життєвого циклу їх можна було б переробити. Такий багатооборотний підхід, стверджує глава ЮНЕП, міг би скоротити кількість пластику, що потрапляє в моря і океани, на 80%. Виробництво пластикової сировини тоді скоротилося б на 55%. Уряди за період з 2021 по 2040 роки заощадили б $70 млрд. На 25% знизилися б викиди парникових газів, і з'явилося б 700 тис. нових робочих місць.

Андерсен підкреслила, що муніципальні інфраструктури зі збору та переробки твердих відходів застарілі, адже кількість міського населення стрімко зростає. Їх модернізація зіграла б найважливішу роль в скороченні пластикового забруднення і поліпшення здоров'я людей.

Це Андерсен вважає ключовим моментом у вирішенні проблеми пластика. Йдеться про законодавство у сфері відходів, виробництва, закупівель та інформування споживачів. Завдання щодо скорочення пластика повинно стати червоною ниткою і пронизувати всі галузі економіки. Надзвичайно важливо залучати до вирішення цієї проблеми громадян, в тому числі шляхом проведення кампаній.

"Але все це можливо тільки за наявності всебічного та інклюзивного глобального підходу", - підкреслила представниця ООН.

Вас також можуть зацікавити новини