Фламінго на озері Накуру в Кенії / фото REUTERS

Вперше за 8 років у Національний кенійський парк на озеро Накуру прилетіли цілі зграї рожевих фламінго.

Читайте такожРожевий бейбі-бум: на півдні Іспанії народилася рекордна кількість фламінго (відео)

Як йдеться в сюжеті ТСН, тривалий час ці птахи вважались візитівкою заповідника і приваблювали натовпи туристів. Але останніми роками через затяжні сезони дощів суттєво піднявся рівень води в озері, де полюбляли гуртуватись фламінго, їм стало важко знаходити собі їжу і, зрештою, птахи майже зникли з кенійського заповідника.

У поверненні рожевих фламінго працівники заповідника бачать хороший знак. Через пандемію потік туристів практично припинився і відновлюється дуже повільно, тож у парку сподіваються, що завдяки фламінго побільшає і відвідувачів.  

Озеро Накуру в Кенії: цікаві факти

  • Озеро Накуру (Lake Nakuru), як пише Wikipedia, є одним з восьми озер, розташованих уздовж Великого Африканського розлому в Кенії в 156 кілометрах від столиці країни Найробі. Його площа - близько 40 квадратних кілометрів, а максимальна глибина близько 3 метрів.
  • Накуру - високогірне озеро, що знаходиться на висоті 1759 метрів над рівнем моря. Його живлять дві великі річки - Ньїро і Ндеріт. «Накуру» мовою масаїв означає «запилене місце».
  • Озеро Накуру є сверхсоленим через високий вміст у воді  карбонатів і бікарбонатів, тому тут зустрічаються лише ті рідкісні рослини і живі істоти, які змогли пристосуватися до таких умов: нечисленні водорості, кілька видів зоопланктону, дрібні рачки і всього лише один вид риби.
  • І саме цей скромний спектр водної флори і фауни приваблює на озеро незлічену кількість птахів, самі примітні з них - малі фламінго. Ці птахи відрізняються яскраво-рожевим забарвленням - на озері їх може збиратися до півтора мільйонів. Такий незвичайний колір їх пір'ю надає бета-каротин, що міститься у водоростях спіруліна, якими харчуються фламінго. Також тут мешкають звичайні фламінго, чаплі, великий білий пелікан, жовтодзьобий лелека і африканський орел-рибалка.
Фламінго на озері Накуру в Кенії / фото REUTERS
Фламінго на озері Накуру в Кенії / фото REUTERS

Інші новини про дику природу