Бджоли, мурашки і жуки вимирають у вісім разів швидше, ніж ссавці \ фото: УНІАН

40% комах знаходяться під загрозою зникнення, при цьому бджоли, мурашки і жуки вимирають у вісім разів швидше, ніж ссавці, птахи та рептилії.

Читайте такожУкраїнські пасічники б'ють на сполох через масове отруєння бджіл (відео)

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Biological Conservation, передає Бі-бі-сі. При цьому чисельність деяких видів комах, наприклад, мух і тарганів, навпаки, стрімко зростає.

Відео дня

Основні причини скорочення кількості комах - розвиток сільського господарства, використання отрутохімікатів і кліматичні зміни.

Більшу частину живих істот на землі складають комахи. Ними харчуються птахи, кажани і дрібні ссавці. Вони запилюють до 75% всього врожаю в світі, розпушують і збагачують грунт і не дають шкідникам надмірно розмножуватися.

Дослідження показують, що популяція багатьох видів комах, наприклад бджіл, за останні роки суттєво скоротилися. Це особливо помітно в країнах, що розвиваються.

Нова робота об'єднує результати 73 аналогічних досліджень, що вийшли за останні 13 років. У ньому наведено дані, які підтверджують, що третина всіх видів комах знаходиться під загрозою зникнення, а загальна кількість комах може скоротитися на 40% вже в найближчі десятиліття.

"Головний фактор - це втрата середовища існування через сільськогосподарські роботи, урбанізацію і вирубку лісів, - пояснює професор Сіднейського університету і провідний автор дослідження Франциско Санчес-Байо.

Другий - більш часте використання добрив і пестицидів у сільському господарстві по всьому світу і зараження різноманітними хімічними забруднювачами.

"По-третє, є і біологічні фактори, наприклад, експансія деяких видів комах і патогенних мікроорганізмів. І нарешті, глобальне потепління, особливо в тропіках, де його ефект дуже помітний", - говорить учений.

Дослідження пов'язує з глобальним потеплінням недавнє різке скорочення популяцій повітряних комах в Німеччині і в тропічних лісах Пуерто-Ріко.

Деякі експерти називають отримані дані такими, що "змушують замислитися". "Справа не тільки в бджолах, і навіть не в запиленні або в тому, як нам себе прогодувати, - говорить Мет Шардлоу, активіст організації Buglife з захисту безхребетних від зникнення. - Зниження популяції також торкнулося жуків-гнійників, що перероблюють тваринне і рослинне сміття, бабок та інших комах, які починають своє життя в річках і ставках".

"Зараз стає все очевидніше, що екологічний баланс нашої планети руйнується, і потрібні активні та масштабні заходи для того, щоб зупинити і змінити ці жахливі тенденції. Дозволити комахам і далі поступово зникати було б нераціонально".

Автори дослідження стурбовані впливом зникнення комах на весь харчовий ланцюг. Багато птахів, земноводних та риб ними харчуються, і тому теж схильні до ризику.

Однак деякі види комах, схоже, зуміють адаптуватися до нових умов.

"Комахи-шкідники, що швидко розмножуються, швидше за все, будуть відмінно себе почувати в більш теплих умовах, оскільки багато їхніх природних ворогів, що розмножуються повільніше, зникнуть", - вважає професор університету Сассекса Дейв Гулсон, який не брав участі в дослідженні.

"Цілком ймовірно, що в результаті у нас буде безліч шкідників, але ми втратимо всіх чудових створінь, які нам подобаються - бджіл і квіткарок, метеликів та жуків-гнійників, що відмінно справляються з переробкою сировини тваринного сміття".

Професор Гулсон додає, що деякі види комах, такі як кімнатні мухи і таргани, добре приживаються в антропогенному середовищі і змогли виробити стійкість до пестицидів.

Є низка заходів, які люди можуть зробити, наприклад, створити більш сприятливе середовище для комах у себе в саду, відмовившись від використання отрутохімікатів, а також купувати органічні продукти.

Необхідно також провести додаткові дослідження в Африці і Південній Америці, оскільки 99% всіх даних були зібрані в Європі та Північній Америці.

Якщо велика кількість комах зникне, їм на зміну прийдуть нові, але на це піде дуже багато часу.

"Якщо поглянути на те, як проходили масові вимирання в минулому, вони поклали початок процесу, в ході якого ті деякі види, що змогли вижити, пристосувалися і зайняли всі доступні ніші та еволюціонували в нові види", - говорить професор Гулсон. - Так що не сумніваюся, що через мільйон років різноманітні нові створіння прийдуть на зміну старим, вимерлим в XX-XXI століттях. Правда, боюся, що для наших дітей це слабка втіха".