Здатність літати птахи втрачають через те, що на острові немає хижаків  / фото commons.wikimedia

Нездатний літати птах, який повністю зник з планети після затоплення острова, що був єдиним осередком життя цього виду, відродився після того, як схожий вид птаха перелетів на ту ж територію та еволюціонував.

Таке відкриття зробили науковці Портсмутського університету та Музею природної історії, передає The Mirror.

Мова йде про журавлеподібного птаха - пастушка, що не літає, який успішно колонізував атол Альдабра в Індійському океані, причому зробив це двічі, з різницею у десятки тисячоліть. І в обох випадках відродження виду відбувалось наступним чином: розповсюджений на Мадагаскарі пастушок з білим горлом перелітав до Альдабру і там еволюціонував до нездатного літати виду. Альдабрського пастушка і досі можна зустріти на атолі.

Відео дня

Читайте такожВ Австралії зловили триоку змію (фото)

“Це перший випадок, коли спостерігається повторна еволюція у різні часи схожого виду, яку бачили серед пастушків, і дуже визначна подія у взагалі історії спостереження птахів”, - кажуть в університеті.

Виявилось, здатність літати птахи втрачають через те, що на острові немає хижаків, тому захисна функція польоту їм не потрібна. Втім, у такому стані до затоплення острову вони виявляються неготовими, тож і вимирали двічі. 

Вважається, що представник Dryolimnas cuvieri мешкав на атолі Альдабра, який входить до Сейшельських островів, 136 тисяч років тому. Пристосувавшись до тамтешніх умов, птах втратив здатність літати.