Ілюстрація REUTERS

У Болградському районі Одеської області загинули мільйони бджіл. Бджолярі переконані, що все через отруту, якою місцевий фермер обробив квітучі поля ріпаку. В агрофірмі цього не заперечують.

Читайте такожБританський фермер врятував з утроби мертвої лисиці чотирьох лисенят

Пасічник Михайло Томєв говорить, зазвичай в сонячний день на пасіці чути гул бджіл. Втім, вперше за 30 років, тут тиша. Розповідає, що загинули всі бджоли, які літали і приносили мед, передає ТСН.

Відео дня

Мертвих комах пасічники виносять з-під вуликів відрами. Це ще не кінець біди. Бджоли, які народжуються, досі вилітають на погибель. Все відбувається в розпал сезону, коли щотижня вулик повинен приносити до 30 кілограмів меду. "У кожній родині загинуло 25 тисяч бджіл. На 100 вуликів - це 2,5 млн", - каже бджоляр.

Всього на восьми пасіках постраждали до восьми сотень вуликів. Причину довго шукати не довелося – це місцевий фермер обробляв поля. Як вже з'ясувала комісія, посіви ріпаку обприскували отрутою проти комах. Він не заборонений, але використовувати його можна тільки до або після цвітіння. "Вони працювали з цим токсичним препаратом. Фермер написав, що лікує свої рослини. Але лікують фунгіцидом, а він обробляв інсектицидом", - каже сільський голова Василівки Петро Бойчев.

По телефону голова агропідприємства заявляє, що бджіл йому шкода, але своєї провини не бачить, відшкодовувати збитки не збирається. Каже, що бджолярам потрібно було закрити комах у вулику. "На рослини напала капустяна міль. Ми не можемо працювати з таким препаратом, який не зачіпає бджіл. У нас 1350 пайовиків, якщо загинуть посіви, вони спросять з мене. Що я можу зробити, якщо пасічники не турбуються про своїх бджіл - їх треба було закрити", - каже фермер.

Збитки кожного з бджолярів від декількох сотень тисяч до мільйона гривень. Домогтися їх відшкодування вони будуть намагатися через суд. Екологи кажуть, що за шкоду довкіллю фермеру може загрожувати кримінальна відповідальність. "Якщо бджоли гинуть, то це означає, що всі червонокнижні бджоли теж гинуть. Можливо, гинуть якісь види рослин, тому що не запилилися. Цей ланцюжок може бути довгим", - пояснила адвокат Софія Шутяк.