REUTERS

За останній рік, починаючи з квітня 2014 року, понад 40 відсотків бджолиних колоній в США загинули. Найгірші показники — на території Північної Америки, в штаті Оклахома — 63,4 відсотка, тоді як найкращі — на Гавайських островах — 13,9 відсотка. Про це повідомляє CBS News, посилаючись на попереднє дослідження американських ентомологів і бджолярів, які використовують дані фермерів США, передає Lenta.ru.

Фахівці проаналізували дані про стан понад шести тисяч бджільництв, які в зимовому сезоні 2014-2015 років управляли приблизно 400 тисячами бджолиних колоній. Ці господарства становили 14,5 відсотка всіх бджільництв США. Приблизно дві третини опитаних фермерів відзначили, що смертність колоній в зимовий період виявилася більшою, ніж вони припускали.

Незважаючи на те, що втрати в період з 2013 по 2014 роки були великими, бджолярі відзначили, що значно збільшилася загибель колоній в літній, більш сприятливий, як здавалося раніше, у порівнянні з зимовим, період. Так, зимові втрати знизилися з 23,7 відсотка у минулому році до 23,1 відсотка в цьому році, тоді як темпи літніх втрат збільшилися з 19,8 відсотка до 27,4 відсотка.

Відео дня

Читайте такожШведські вчені визначили, що мед ефективніший за антибіотики

Експерти розходяться в причинах загибелі колоній — явища, яке має місце головним чином тоді, коли бджоли залишають свої вулики і відлітають у невідомому напрямку. Одні фахівці звинувачують у цьому паразитів — кліщів роду Варроа (Varroa Oudemans), на яких скаржаться бджолярі з невеликою кількістю колоній. Паразити швидко поширюються серед комах і, як зазначають науковці, фермери у цьому випадку можуть не приділяти достатньої уваги заходам з протидії їх поширенню .

Інші експерти звинувачують в загибелі бджіл виробників неонікотиноїдів — пестицидів, що використовуються для захисту зернових культур, фруктів і овочів від шкідливих комах. Вважається, що ці сполуки блокують нервові закінчення бджіл, змушуючи їх вмирати від голоду.

Читайте такожВчені заявили, що комарі вибирають людину по генах

Такі висновки вчених підтверджуються дослідженнями, в яких вони виявили звикання бджіл до трьох типів неонікотиноїдів. З такими висновками фахівців не згодні виробники пестицидів. Міністерство сільського господарства США у своєму звіті за 2012 рік зв'язало загибель бджіл як із впливом паразитів, так і з дією пестицидів, однак досі не зрозуміло, чому бджоли у США масово вимирають.

Як відзначають вчені, бджільництво в країні важливо насамперед для запилення рослин. Так, бджоли запилюють, за різними оцінками, до чверті всіх сільськогосподарських культур країни. Відповідний ринок послуг в США оцінюється в 10-15 мільярдів доларів. Компанії, які займаються запиленням рослин, вже підняли ціни на свої послуги.