www.iyufera.com

Під час серії експериментів тварини зовні не виявляли занепокоєння, однак частота серцевих скорочень зростала в середньому в півтора рази в абсолютній більшості випадків, передає Lenta.ru. Максимальний стрибок у показниках дослідники зафіксували у ведмедиці, яка супроводжувала своїх дитинчат (на 123 удари на хвилину більше, ніж у спокійній обстановці). Показники роботи серця у ведмедів швидко відновлювалися після того, як безпілотник зникав. В ході експериментів вчені провели 17 польотів. У 11% випадків були зафіксовані зміни в поведінці тварин.

Читайте такожБілі ведмеді б'ють рекорди запливів під воду

Інтервал, який потрібний на відновлення нормального пульсу, в 99% випадків становив близько 30 хвилин для матері з дитинчатами, близько 16 хвилин для сплячої самки і в межах 5 хвилин для самця-підлітка. Тривалість періоду, який потрібен тварині на відновлення, вчені пов'язують з рівнем катехоламінів, що викидаються в кров, фізіологічно активних речовин, до групи яких відносяться адреналін і норадреналін, які відповідають за збудження і виробляються залозами.

Відео дня

Норму для чорного американського ведмедя, або барибала, складають 60-90 ударів серця за хвилину, залежно від віку особини (з роками показник знижується) і від того, чи перебуває тварина в сплячці. Інформацію про коливання ритму вчені отримали з допомогою заздалегідь надягнутих на ведмедів нашийників з GPS-приймачами і датчиками, які фіксували серцеву активність.

Дослідження завершилося 12 жовтня 2014 року, однак його результати не публікувалися. В кінці року влада США заборонила польоти безпілотників над територією всіх національних парків в країні.