МЧС России по Сахалинской области

За його словами, спочатку планувалося залучити до порятунку кита вертоліт або судно, але з низки причин від цієї ідеї відмовилися. "Залишалося тільки з човна. З допомогою жердин, грубої фізичної сили", -написав Олександр Івельський на своїй сторінці в соцмережі.

Читайте такожСахалінські рятувальники спробують звільнити затиснутих кригою косаток

"Вдень був момент, коли Віллі втомився, - розповідає рятувальник. - Він десь протягом трьох хвилин плакав (саме плакав, не вив, не гув, не пищав, а саме ПЛАКАВ), і мені стало якось моторошно, він ніби говорив нам, що все, хлопців, спасибі, але я втомився. Назавжди втомився".

Відео дня

"А потім він перекинувся на бік, дихальний отвір опустилося під воду. Припинив рухатися. Лише судома по хвосту. І якось так всі замовкли. Один з наших навіть вимовив: "Все, тридцять шостий". Так на пожежному сленгу небіжчиків називають", — наводить подробиці Олександр Івельський.

"Рятувальники, що в гідрокостюмах були, стрибнули у воду. Гимси (співробітники держінспекції по маломірних суднах. - ред.) та пожежний продовжили працювати з крижини. Билися (іншого слова в мене немає, саме билися. Боролися, боролися за життя косатки). Спочатку вони його повернули, щоб він міг зітхнути. Мабуть, сили ще у Віллі були, і, відчувши, що дихальне на поверхні, він передумав помирати і зітхнув. Потім його просунули на ділянку глибше і перевернули в нормальне положення. І він ожив. Почав дихати і рухатися".

"Допомога прийшла звідки не чекали - та сама хвиля, що наганяла лід в ополонку, звільнила шлях трьом косаткам, що були дальші від берега, ніж Віллі. Серед них і дитинча було", - написав рятувальник, додавши, що Віллі залишався в полоні, і рятувальники продовжували рятувати його.

Косатку вкривали брезентом, робили життєствердний укол адреналіном, змащували маззю рани і всіляко підтримували.

Операція з порятунку чотирьох косаток, затиснутих в льодах, була успішно завершена.