Розкладання пластикових пакетів становить більше 100 років \ lajulah.com

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак закликав українців відмовитися від використання пластикового посуду, пакетів й упаковок на час Великого посту, який триватиме до 27 квітня 2019 року.

Читайте такожУ Раді пропонують суттєво обмежити реалізацію легких пластикових пакетів

Про це він написав на свій сторінці у Facebook. «Ставте хештег #giveupplasticforlent, якщо готові приєднатися до Сhallenge # Великий_Піст_без_пластіку. Ця ідея належить церквам Великої Британії і США», - зазначив він.

Відео дня

За словами міністра, британські й американські священики закликали парафіян упродовж Великого посту не лише обмежувати себе в їжі і напоях, а й відмовитися від пластикових побутових виробів.

«Місцеві священики закликали парафіян упродовж Великого посту не лише обмежувати себе в їжі та напоях, а й відмовитися від одноразового посуду з пластику, уникати надмірного використання пластикових пакетів і упаковок. Як на мене, гарна ідея і досить екологічний виклик», - написав він.

Як пояснив міністр, українські церкви також щорічно виходять з екологічними ініціативами.

«Знаю, що багато наших громадян завдяки церковним настановам в останні роки поступово відмовляються від використання пластикових квітів. На жаль, повністю ще не відмовилися, але пласт зрушено», - зазначив Семерак.

При цьому міністр екології наголосив, що сподівається на допомогу церковних громад у просвітництві громадян про захист екології.

«Насправді це надзвичайно важлива просвітницька робота - я щиро вдячний усім причетним і сподіваюся, що й цього року церква нам допоможе з екологічною освітою», - уточнив він.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці січня понад 50 народних депутатів внесли у Верховну Раду проект закону «Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в громадському обороті», яким пропонується суттєво обмежити реалізацію легких пластикових пакетів.

Документом передбачається заборонити реалізацію в магазинах, павільйонах й інших об'єктах роздрібної торгівлі надлегких і легких пластикових пакетів, за винятком надлегких пластикових пакетів, що біологічно розпадаються і призначені для пакування свіжого м'яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Крім того, проектом передбачається обов'язкове маркування пластикових пакетів.

Автори законопроекту пояснюють, що таке рішення викликане загрозою глобальної екологічної катастрофи, пов'язаної з використанням людьми пластика. Розкладання пластикових пакетів становить понад 100 років. Утилізація пластика ускладнена, оскільки при його спалюванні виділяється велика кількість бісфенолу-А (BPA), який є токсичною речовиною, що викликає онкологічні захворювання і негативно впливає на репродуктивну функцію й імунну систему.