Установка, очищающая океан / theoceancleanup.com

Бойан Слат (Boyan Slat), 20-річний засновник і генеральний директор природоохоронного фонду The Ocean Cleanup (Нідерланди), оголосив про свою готовність запустити у 2016 році унікальну систему очищення світового океану від пластикового забруднення.

Активіст заявив, що перші випробування системи мають відбутися біля берегів японського острова Цусіма, повідомляє ресурс Kulturologia.ru.

Концепція Бояна Слата полягає у побудові платформи разом з системою поплавців - своєрідних "воріт", які будуть ловити сміття і завдяки силі течії автоматично доставляти його на платформу. Це вирішує відразу кілька проблем: якщо виловлювати сміття за допомогою звичайних мереж, то малогабаритне сміття залишається на воді. З іншого боку, дрібні сітки здатні впоратися з цим завданням, але вони також виловлюють разом із сміттям і жителів океану.

Відео дня

Читайте такожДослідники порівняли океан з сьомою країною за обсягом економіки в світі

У той же час система Бояна Слата, пройшовши різні тести, показала, що загороджувальні поплавці виловлюють все сміття, незалежно від його розміру, а живі організми здатні самостійно уникнути попадання у платформу. До того ж цей метод очищення вимагає 4,53 євро за кілограм сміття, що становить всього 3% від інших способів очищення води від сміття.

Фонд розраховує, що стокілометрова загороджувальна платформа здатна впоратися з 42% сміття, що знаходиться у Великій Тихоокеанській сміттєвій плямі, всього за 10 років. Ніхто не знає точні розміри сміттєвої плями, але виходячи з загальних обчислень, 42% від її площі - це близько 70 320 000 кг сміття з пластику. Зараз проходять практичні дослідження біля Японії, де встановили загородження з платформою, загальною довжиною у 2000 м. Безумовно, потрібні ще деякі дослідження і експерименти, однак концепція вже довела свою життєздатність і великий потенціал.