Ілюстрація REUTERS

Державна фіскальна служба штрафуватиме аграріїв, які до 1 липня не встигнуть оформити ліцензію на зберігання палива, на 500 тисяч гривень, повідомила прес-служба громадської організації "Всеукраїнська аграрна рада" (ВАР).

Читайте такожУкраїна може збільшити експорт зерна нового врожаю

У повідомленні сказано, що з 1 липня 2019 року набирають чинності зміни, внесені Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів". Зміни стосуються, в тому числі та аграріїв в частині зберігання палива на агропідприємствах.

Відео дня

"Згідно з ними аграрії до 1 липня повинні отримати ліцензію на зберігання палива на своїй території", - зазначили в асоціації.

За словами заступника ВАР з питань податкової політики Ольги Богданової, щоб отримати ліцензію, необхідно подати документи, що підтверджують право власності або право на користування земельною ділянкою, де знаходиться резервуар з паливом; акт введення в експлуатацію та акт готовності об'єкта; дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки.

"Однак більшість аграріїв не встигають до 1 липня оформити потрібні документи. Про це свідчить опитування, яке ми проводили серед членів ВАР. У ньому взяли участь понад 100 агропідприємств. І практично 97% відповіли, що у них немає повного комплекту документів і вони не зможуть до 1 липня їх отримати. А штрафна санкція за відсутність ліцензії - півмільйона гривень", - підкреслила Богданова.

У прес-службі зазначили, що учасники громадської організації сподіваються на оптимальне для всіх сторін вирішення цього питання податковим комітетом парламенту і відстрочку штрафних санкцій, оскільки зараз сезон польових робіт й аграрії у багатьох регіонах змушені пересівати поля через часті зливи, що змили посіви.

Довідка УНІАН. Зміни щодо запровадження з 1 липня 2019 року ліцензування виробництва, оптового, роздрібного продажу і зберігання палива, були прийняті наприкінці 2018 року.