Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла законопроект про сільськогосподарську кооперацію, яким усуваються обмеження і пропонуються додаткові можливості для розвитку сільськогосподарських кооперативів.

Читайте такожГройсман назвавши рушійну силу економіки України

За прийняття законопроекту (№6527) за основу проголосували 233 народних депутати при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він розроблений з метою замінити Закон України "Про сільськогосподарську кооперацію" і має врегулювати всі ключові питання створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів в Україні у єдиному законодавчому акті.

Зокрема, законопроектом пропонується відмовитися від жорсткого поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, надаючи членам (засновникам) сільськогосподарського кооперативу самостійно обирати види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний або багатофункціональний, а також форму діяльності - з метою або без мети отримання прибутку.

При цьому законопроектом передбачається поступовий перехід існуючих сільськогосподарських кооперативів до нової єдиної форми.

"Передбачено, що сільськогосподарські виробничі кооперативи, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи та кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів зберігають всі права та обов'язки, які вони мали на момент набрання чинності цього Закону, до моменту їх перереєстрації, але не більше трьох років", - йдеться в документі.

Також законопроектом передбачена можливість утворення сільськогосподарського кооперативу, який буде здійснювати свою діяльність без мети отримання прибутку.

Разом з тим, законопроектом, на відміну від чинного регулювання відповідних відносин, усуваються невиправдані обмеження і пропонуються додаткові можливості для розвитку сільськогосподарських кооперативів.

Зокрема, сільськогосподарські кооперативи, що діють з метою отримання прибутку (незалежно від обраного виду діяльності) мають право здійснювати операції з особами, які не є членами або асоційованими членами таких кооперативів, за умови, що сумарна вартість таких послуг і операцій не перевищує 20% виручки кооперативу, та без обмежень щодо переходу права власності на продукцію своїх членів.

Ілюстрація REUTERS

Законопроектом також передбачена можливість створення і діяльності сільськогосподарських кооперативних об'єднань - так званих кооперативів другого рівня, які є найбільш поширеними у світі.

Відзначається, що законопроект вводить можливість прийняття рішень сільськогосподарським кооперативом з урахуванням додаткової кількості голосів членів, пропорційного їх участі в господарській діяльності такого кооперативу (практика, яка існує в більшості держав-членів ЄС), зберігаючи при цьому принцип демократичності в управлінні кооперативом.

Так, згідно законопроекту, статутом сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського кооперативного об'єднання, який приймається виключно за правилом "один член - один голос", може бути передбачено, що його члени при прийнятті рішень на загальних зборах такого кооперативу по всьому або частині питань, віднесених до компетенції загальних зборів сільськогосподарського кооперативу, мають додаткову кількість голосів, пропорційну їх участі в господарській діяльності такого кооперативу.

Крім цього, законопроектом передбачається необхідність створення в кожному сільськогосподарському кооперативі фонду розвитку, кошти якого і майно, придбане за рахунок цих коштів, не підлягають розподілу між його членами.

"Це дозволить спрямовувати частину прибутку сільськогосподарського кооперативу (не менше п'яти відсотків від чистого прибутку), а також кошти державної підтримки, гранти, міжнародну технічну допомогу на розвиток матеріально-технічної бази кооперативів, придбання ними основних засобів, реалізацію заходів по кооперативному освіти, розвитку кооперації", - йдеться в документі.

Також законопроектом збережено положення щодо державної підтримки сільськогосподарської кооперації, а також пропонується створення Агентства сприяння розвитку сільськогосподарської кооперації, яка, зокрема, буде здійснювати інформаційну, консультативну та методологічну допомогу, спрямовану на розвиток сільськогосподарської кооперації, розробляє пропозиції по створенню сприятливої податкової, фінансово-кредитної, інвестиційної державної політики у цій сфері.

Як повідомляв УНІАН, кількість діючих сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів за 2018 рік збільшилася на 20%, з 610 до 735.