Світовий банк оцінив попит на землю / фото УНІАН

Світовий банк оцінив у $500 млн суму, яка знадобиться для часткового гарантування витрат фермерів на купівлю землі.

Читайте такожГолова Мінекономіки розкрив подробиці запуску ринку землі

Про це сказала під час обговорення механізмів фінансування купівлі землі фермерами директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Сату Кахконен, передає liga.net.

Відео дня

За її словами, Світовий банк прогнозує попит на покупку землі від 2200 малих фермерів у перші кілька років після відкриття ринку землі.

Для фінансування, за словами Каахконен, потрібно створити спеціальне нейтральне агентство гарантування витрат фермерів к $500 млн.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що експерти разом зі Світовим банком прорахували 25 різних сценаріїв і комбінацій, за яких ефект від відкриття ринку землі для української економіки був би найкращим. За його словами, потрібен інструмент для компенсації фермерам процентної ставки за кредитом на купівлю землі. Прем'єр зазначив, що остаточні параметри такого механізму ще не визначені, але запевнив, що до його формування ринок землі запущений не буде.

Президент Володимир Зеленський доручив уряду розробити законопроект про ринок землі сільськогосподарського призначення до 1 жовтня і забезпечити його прийняття Верховною Радою до 1 грудня.

Відкриття ринку землі може приносити економіці України до $1,5 млрд щорічно, плюс 1,5% зростання ВВП.