Ілюстрація REUTERS

Українські підприємства в січні-серпні 2019 року імпортували 16,33 тис. тонн свіжого, охолодженого і мороженого м'яса свиней, що на 4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте такожЕксперт розповів, що Україна повинна зробити для успішної боротьби з АЧС

Про це повідомляє прес-служба Асоціації свинарів України.

Відео дня

"Хоча сукупні обсяги імпорту свинини все ще перевищують торішні (16,33 тис. тонн проти 15,71 тис. тонн за січень-серпень 2018 року), це відхилення скоротилося до 4%", – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням прес-служби, в серпні 2019 року Україна імпортувала на 11% більше свинини, ніж у липні. Пожвавлення імпортної активності частково пов'язано з підвищенням закупівельних цін на свинину в останній місяць літа.

«І в Україні, і в країнах ЄС ціни на свинину протягом серпня мали висхідну динаміку. Проте в країнах Євросоюзу середня серпнева ціна закупівлі свинини зросла на 2,2-2,4% проти липневої позначки, тоді як в Україні цей показник додав майже 5%», – сказано в повідомленні.

Головними постачальниками свинини до України в 2019 році стали Польща (47,9% всієї імпортованої продукції) і Німеччина (20%).

"Експерти відзначають, що в рамках угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС, до кінця року в межах квот може надійти ще 5,5 тис. тонн свинини з ЄС", – наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Україна в січні-серпні минулого року збільшила імпорт свинини – до 15,7 тис. тонн, що в 7,5 рази більше порівняно з аналогічним періодом в 2017 році.

У лютому 2019 року українські свинарі звернулися до Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів з проханням обмежити імпорт в Україну польської свинини, оскільки її поставки можуть створити тиск на цінову кон'юнктуру внутрішнього ринку і погіршити ситуацію з африканською чумою свиней (АЧС).