Юридично інструменти для того, щоб простежувати громадянство кінцевих бенефіціарів, вже є / фото facebook.com. NationalBankOfUkraine

Кабінет міністрів планує консолідувати реєстри Державної служби геодезії, картографії та кадастру з реєстром речових прав для запобігання маніпуляцій та простежування громадянства кінцевих бенефіціарів компаній, які хочуть купити землю сільгосппризначення після скасування мораторію на її продаж.

Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов на прес-брифінгу в Києві.

Читайте такожОприлюднено законопроект про ринок землі

Відео дня

"Проблема полягає не в тому, що інструментів немає, а в тому, що потрібно зруйнувати й побудувати Держгеокадастр і пов'язати його з реєстром прав на власність, для того щоб ми ці функції моніторингу могли виконувати. Тобто насправді це операційне питання, яке необхідно виконати", - сказав Милованов.

Він зазначив, що юридично інструменти для того, щоб простежувати громадянство кінцевих бенефіціарів, вже є.

"Ми будемо бачити, якщо це (діяльність компаній - УНІАН) пов'язано з організованою злочинністю... або якщо це відмивання грошей, тобто якщо гроші приходять з офшорів. Всі ці інструменти є, головне завдання - організувати кадастр і реєстр прав власності та систему реєстрації, щоб в той момент вся належна інформація була внесена", - підкреслив міністр.

Милованов зазначив, що, якщо ця інформація не буде внесена в реєстри, прийняті законодавчі акти не будуть працювати.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що Кабінет міністрів планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

В кінці грудня 2018 року Верховна Рада подовжила чинний з 2001 року в Україні мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.

Згідно з прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд доларів.