Иллюстрация REUTERS

Вартість яблук порівняно з минулим роком зросла щонайменше вдвічі. Однією з причин є неврожай. На скільки зросте вартість українських фруктів і чому копійчана ціна відійшла у минуле, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Читайте такожЩо буде з цінами на цибулю та часник: прогнози (відео)

Два роки тому Сергій та Світлана Пащенки стали фермерами. Їхній молодий сад має вже 700 дерев. Урожай поки символічний. Подружжя вважає, що справа перспективна.

Ті, хто яблука сховав у сховища, матимуть прибуток найбільший і торгувати можуть до нового врожаю. "Ціна буде зростати, бо йдуть затрати на зберігання яблука. Чим довше ти можеш зберегти товарного вигляду яблука, тим більше зможеш заробити від реалізації", - каже фермерка Світлана. 

Щоправда минулого року яблучники прогоріли, бо виростили стільки, скільки українці не здатні з'їсти. "Вони протримались майже весь період, не зважаючи на зимову пору року. В супермаркетах для кінцевого споживача на рівні 6-7 гривень, що не покривало собівартість продукції. Більшість виробників пішли в збитки", - пояснив президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітца.

Цьогоріч таких цін не буде. Врожай відкорегувала погода. Яблуко пережило важку весну, деякі побиті градом. Вони на полиці вже не підуть. Деякі дерева вгинаються під вагою плодів, але порівняно з минулим роком для промислового саду - це неврожай.

Яблучний дефіцит моментально підштовхнув ціну. Минулого року добірні плоди із саду брали по три гривні за кілограм.  Нова ціна - уже 9. Некондиційні - ті, що на сік і переробку, теж подорожчали удвічі.

Українські яблука вже зайняли понад відсоток світового ринку. "Серйозні партії наших яблук направлялися на захід Німеччини, у Нідерланди, Францію і користувалися попитом. На експортному ринку або європейському ціна на яблука становить долар 25 центів за кілограм. В Україні на те ж саме яблуко було 25-30 центів", - каже експерт.

Яблучний прорив українці здійснили буквально за кілька років, бо навчилися і вирощувати, і зберігати. Відтак, практично витіснили з полиць імпортні, зокрема, польські плоди. Зараз у супермаркетах ціни стартують від 12 гривень, але трапляються екземпляри і по 27 гривень за кілограм.