Ілюстрація REUTERS

Ринок споживання молочної продукції в Україні не зменшився, попри скорочення її виробництва у 2019 році.

Читайте такожЕкспорт сирів з України скоротився майже на 40%

Про це на конференції "Молочний бізнес - 2019" повідомив голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

Відео дня

"Цього року стрімко зріс імпорт. Приміром, до кінця року Україна офіційно імпортує 20 тисяч тонн сиру... Ринок споживання не зменшився. Скоротилося виробництво - тому що в нових умовах наші виробники не знайшли рішення, щоб утримати свого споживача", - сказав він.

За словами експерта, споживання молочної продукції в Україні становить 185 кг на рік на душу населення.

"Споживання скоротилося ще тому, що з'явилося багато фальсифікату. Близько 40% вершкового масла на наших полицях - це фейки", - додав Чагаровський.

Згідно з представленим на конференції прогнозом, цього року виробництво молока вперше за роки незалежності України становитиме менш як 10 мільйонів тонн - 9,7 мільйона тонн, і загалом скоротиться на 3,8%.

"Нам потрібні інвестиції, державна підтримка. Податки, які сплачує галузь, фактично перекривають цю підтримку, тому у держави не повинно бути питань, як виділити кошти на розвиток молочного скотарства. Мало бути не розкрадання, а цільове дотування молочного скотарства", - сказав він.

Також експерт представив стратегію реформування галузі, яка, зокрема, передбачає створення нової експортної лінійки (інноваційні продукти, продукти на немолочній основі - рослинне молоко), і продукти для каналу В2В з заміною складових молока, а також відмова від виробництва біржових товарів (масла та сухого молока).

Як повідомляв УНІАН, виробництво молока в Україні у 2018 році скоротилося на 2% - до 10 мільйонів тонн.

У державному бюджеті на 2020 рік передбачено 4 мільярди гривень на підтримку аграріїв.

У державному бюджеті України на 2019 рік на підтримку АПК виділяється 5,7 мільярда гривень.