Світовий банк прокоментував відкриття ринку землі в Україні / фото УНІАН

Світовий банк вітає ухвалення Верховною Радою закону про ринок землі в Україні і закликає ухвалити ряд додаткових законів для створення прозорого ринку сільськогосподарських земель.

Читайте такожУкраїнський рецепт земельної реформи

Про це в Facebook повідомила прес-служба представництва Світового банку в Україні.

Відео дня

"Світовий банк вітає ухвалення Верховною Радою закону про обіг земель сільськогосподарського призначення як перший крок до створення прозорого й ефективного ринку сільськогосподарських земель в Україні. Але для того, щоб повною мірою захистити інтереси українців та забезпечити прозорий продаж земель, ми закликаємо якомога швидше ухвалити ряд додаткових законів", - йдеться в повідомленні.

Йдеться про закони, які забезпечать вільний доступ до кадастрових даних, посилять управління земельними ресурсами, прискорять процедури передачі землі, врегулюють продаж державних земель, зокрема й використання обов'язкових електронних аукціонів, які обмежать безкоштовну приватизацію державних земель, і відкриють доступ до фінансування для дрібних сільгоспвиробників.

"Також важливим буде дати змогу юридичним особам брати участь у ринку земель для забезпечення здорової конкуренції і послабити обмеження на загальну площу земельних ділянок, які можна придбати у власність", - наголошується в повідомленні.

Світовий банк наголосив, що ці реформи є критичними для залучення інвестицій у сільське господарство, відкриття доступу до фінансування для фермерів і забезпечення справедливої вартості активів для українських землевласників.

Як повідомляв УНІАН, 31 березня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" (№ 2178-10), який вводить ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року.

Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть лише фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року розмір концентрації збільшиться до 10 тисяч гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.

Забороняється продаж земель іноземцям, юрособам з іноземними акціонерами і юрособам, бенефіціарів яких неможливо встановити або бенефіціари яких зареєстровані в офшорних зонах, а також особам, проти яких діють спеціальні економічні й інші санкції.