Порядок виплат дотацій виробникам тваринницької продукції на голову корови, який може бути прийнятий на підставі Податкового кодексу, приведе до браку оборотних коштів у виробників молока, скорочення виробництва і, отже, до масового закриття молокопереробних заводів.

Про це УНІАН повідомили в прес-центрі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Повідомляють, що прийнятий Верховною Радою у першому читанні Податковий кодекс передбачає підтримку виробників тваринницької продукції з розрахунку на голову худоби. Сума дотацій буде затверджена у відповідному порядку використання бюджетних коштів. Виходячи з пропозицій, озвучених при розгляді цього питання в міністерствах і відомствах, дотації виплачуватимуться або раз на рік, або двічі на рік у кінці кожного з півріч. За даними УКАБ, такий порядок виплат спричинить брак оборотних коштів у виробників молока. "Якщо виплата дотацій здійснюватиметься раз на рік або двічі на рік у кінці кожного півріччя, то це приведе до вимивання коштів з обороту, і виробники будуть вимушені залучати кредити для компенсації недоотриманих фінансових ресурсів. При цьому вони понесуть витрати на обслуговування позик, що приведе до погіршення фінансових результатів господарств, - зазначає експерт УКАБ з ринків тваринницької продукції Тарас ГАГАЛЮК. - За нашими підрахунками, втрати оборотних коштів складуть в середньому 10,5% від суми передбачуваної підтримки, незалежно від того, будуть це витрати сільськогосподарського підприємства або домогосподарства".

Відео дня

Нестача "живих" грошей призведе до скорочення використання виробничих ресурсів. Це спричинить зменшення виробництва молока, що у свою чергу зумовить зростання конкуренції за сировину і, отже, закупівельних цін. Врешті-решт, багато молокопереробних підприємств будуть змушені замислитися про те, чи залишатися їм у бізнесі. "Про реальність цієї загрози свідчить те, що останніми роками постійно зменшується кількість молокопереробних підприємств, зокрема на 25% на рік, і спостерігається скорочення надходження молока на переробні підприємства на 1,5%", - наводить дані експерт УКАБ з ринків молока і молокопродуктів Інна ІЛЛЄНКО.

"Нестабільність ситуації щодо державної підтримки молочного сектора призводить до ускладнення ситуації на ринку. Так, унаслідок істотного дорожчання сировини і готових молочних продуктів, спостерігається відчутне скорочення попиту. Щоб уникнути збитків і "роботи на склад", молокопереробні підприємства вже з початку листопада вимушені занижувати закупівельні ціни на молоко. Такі негативні тенденції приведуть до прискореного скорочення кількості переробників, перегляду структури закупівель молока, і не обов'язково у бік дорожчої і якіснішої сировини від сільгосппідприємств. У результаті матимемо загострення кризи в секторі", - підсумувала експерт.