Ілюстрація REUTERS

Виробникам полуниці в Естонії довелося залишити на полях десятки тонн ягід, оскільки у них не було достатньої кількості працівників для збору врожаю через коронавирусні обмеження.

Про це пише естонське видання Delfi.

Член правління Естонської асоціації виробників полуниці Елке Лиллеметс повідомила, що з ними вже зв'язався представник уряду і запитав, чи можна якось компенсувати завдану шкоду.

Відео дня

Читайте такожВ Україні за рік подорожчали майже всі фрукти та ягоди

За її словами, найближчим часом вони спробують підрахувати суму збитків за допомогою незалежного консультанта, але вже зараз видно, що у більшості виробників зіпсувалося 75-80% врожаю.

Від очікуваного прибутку не буде отримано десь 70%. Багато підприємців вже думають про те, щоб оголосити себе банкрутами, каже Лиллеметс.

Водночас, міністр фінансів Мартін Хельме заявив, що уряд все зробив правильно і не має вибачатися перед виробниками полуниці за те, що вчасно не пустили в країну робочу силу. Він зазначив, що це принесло плоди, і тепер кілька днів поспіль не фіксується нових заражень коронавірусом.

"Все, що ми зробили, було зроблено правильно і на благо народу Естонії", — підкреслив міністр.

Довідка УНІАН. Глава МВС Естонії та лідер ультраправої партії EKRE Мартин Хельме раніше заявляв, що не можна змінювати країну на пару тонн полуниці", таким чином критично реагуючи на заклик фермерів допустити до країни сезонних робітників з України.

Як повідомляв УНІАН, раніше Денис Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів готовий до переговорів з європейськими країнами, які висловлять бажання офіційно запросити українських робітників на сезонні роботи.

6 травня 2020 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про те, що заборони на виїзд сезонних робітників або трудових мігрантів не існує.