Картопля - коли та як правильно садити у 2021 році / фото ua.depositphotos.com

Картопля є однією з найважливіших сільськогосподарських культур, які городники обов’язково садитимуть у сезоні 2021 року. Вона особливо не вибаглива у вирощуванні, але потребує своєчасної посадки в ґрунт та грамотного догляду під час дозрівання.

Коли садити картоплю у 2021 році

Заздалегідь визначити дату посадки картоплі неможливо, адже все залежить від погодних умов. Найбільш точним сигналом для початку посадки є стан ґрунту.

Читайте такожПосадка часнику 2021: коли та як найкраще висаджувати для доброго врожаюБратися за садіння, зокрема, можна, коли ґрунт на глибині 10 см прогріється до 6-8°С тепла у південних районах, а у більш холодному кліматі – до 10-12°С тепла. Денна температура при цьому повинна становити близько 15-18°С тепла, а ночами не нижче за 5°С тепла.

Можна також перевірити готовність ґрунту. Для цього слід узяти грудку ґрунту й кинути на землю: якщо вона розсипалася на декілька частин – можна садити; якщо грудка деформувалася, то ґрунт дуже вологий і садити картоплю ще зарано; якщо грудка розсипалася на дрібну крихту – відкладати посадку вже не можна.

Існують народні прикмети, які дають зрозуміти городникам про готовність природи до посадки картоплі:

  • на березі листя досягло розмірів копійчаної монети;
  • у кульбаби утворився шар із насінням;
  • зацвіла мати-й-мачуха – значить, через місяць можна садити ранні сорти картоплі.

Посадка картоплі за місячним календарем

Багато городників не перший рік користуються послугами посівного місячного календар, який завжди підкаже сприятливі дні для висадки та догляду за картоплею.

Так, згідно із місячним календарем, найкращими днями для посадки картоплі у 2021 році є такі:

  • березень – 1, 3-5, 8, 13-15, 19 та 28;
  • квітень – 1, 3, 5, 8, 9, 13, 18, 19, 27 та 28;
  • травень – 1, 2, 5, 13, 15-17, 20, 24, 28 та 29;
  • червень – 2, 3, 6-8, 11-13, 16, 21-25, 29 та 30.
Посадка картоплі 2021 - терміни та способи / фото ua.depositphotos.com

Натомість у ці дні не варто садити картоплю, оскільки за місячним календарем вони будуть неврожайними:

  • березень – 9-11, 19-21, 25 та 26;
  • квітень – 4, 15-17, 20-22 та 30;
  • травень – 3, 4, 8, 9, 30 та 31;
  • червень – 1, 4, 5, 14, 15, 27 та 28.

Терміни посадки картоплі по регіонах України

Під час садіння картоплі важливо орієнтуватися на терміни посадки відповідно до регіону, де розташовується земельна ділянка. Адже у південних областях України весна приходить на декілька тижнів раніше, ніж у північних.

Так, на півдні України ранньостиглу картоплю висаджують у третю декаду березня – тоді вже доволі тепло і ґрунт прогрітий. А посадку середньостиглих сортів проводять на початку квітня.

У центральній частині України ранню картоплю можна висаджувати в першій декаді квітня, якщо вже досить тепло. За посадку більш пізніх сортів слід братися у другій та третій декадах.

Натомість у північній частині країни картоплю зазвичай садять наприкінці квітня, а у західних областях – й узагалі на початку травня.

Підготовка картоплі до висаджування

Залежно від стану бульб картоплі, вони підлягають попередній підготовці до посадки у відкритий ґрунт. Сплячі вічка на картоплинах стимулюють, а пророщені – озеленюють.

Робити це можна як шляхом світлової яровизації, так і обробки бульб за допомогою поживних і дезінфікуючих розчинів (у приватній практиці цей спосіб використовують досить рідко).

Коли та як садити картоплю у 2021 році для гарного врожаю / фото ua.depositphotos.com

При світловій яровизації бульби перед садінням витримують у теплих, світлих, добре провітрюваних приміщеннях упродовж 30-60 днів. Яровизовані бульби мають добре розвинені паростки з кореневими бугорками – зачатками кореневої системи.

Яровизація сприяє швидкій появі сходів і розвитку рослин, підвищує врожай картоплі у ранні строки збирання, а також покращує якість продукції.

Великі бульби часто ріжуть на частини. Залежно від розміру картоплини її можна розрізати навпіл або навіть на три частини. При цьому найкраще використовувати для посадки верхні частини бульби, адже саме в цій частині зосереджено від 50 до 75% усіх вічок.

Різання бульб варто починати завчасно, за 5 днів до посадки, і зберігати їх тонким шаром угору різаною поверхнею в теплому приміщенні, що опалюється, або на сонці.

Підготовка ділянки під картоплю

Місце для посадки картоплі має бути сонячним та не дуже вітряним. Висаджена на певній ділянці у перший раз картопля дасть максимальний урожай, але надалі варто чергувати культури. Найкращим варіантом стане висадження картоплі на грядках після кукурудзи, огірків, капусти, буряка, сидератів, зелені.

Ділянку під картоплю треба звільнити від бур'янів, перекопати і прорихлити. За потреби її удобрюють перепрілим гноєм та золою, щоб наповнити необхідними поживними речовинами для повноцінного пророщування бульб.

Як висаджувати картоплю

Насамперед потрібно розділити грядку на окремі лунки або борозни так, щоб інтервал між рядами становив не менш ніж 65-70 см.

Читайте такожПосадка моркви 2021: коли і як садити моркву для гарного врожаюВикладати бульби слід на відстані 25-40 см одна від одної. При цьому глибина їх укладання може бути: мала (не більш ніж 6 см); середня (від 6 до 10 см); глибока (12 см і більше).

Перший варіант укладання бульб підходить, якщо посадка здійснюється в холодний ґрунт або важку за складом землю. Другий спосіб найкраще підходить, якщо культуру висаджують у піщаний ґрунт. Третій – застосовують для городів з якісним ґрунтом або в регіонах з недостатньою кількістю опадів.

Важливий також розмір картоплини: чим більша бульба, тим більшою буде глибина.

Якщо ґрунт не був попередньо удобрений, поверх насіннєвого матеріалу можна покласти жменю перегною, просіяну золу та лушпиння від цибулі. Далі лунки заповнюють ґрунтом, а поверхневий його шар розрівнюють за допомогою грабель.

Вас також може зацікавити: