Сторони обговорили питання експорту та транзиту української аграрної продукції в Румунію / фейсбук Олександр Кубраков

Румунія не ставить під сумнів транзит української агропродукції до своїх портів. Про це стало відомо за результатами онлайн зустрічі міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського з міністром сільського господарства та сільського розвитку Румунії Петре Деа.

Зазначається, що сторони обговорили питання експорту та транзиту української аграрної продукції в/через Румунію.

За словами Сольського, Румунія не ставить під сумнів транзит української сільськогосподарської продукції до румунських портів.

Відео дня

Інші питання транзиту та імпорту української агропродукції сторони домовились обговорити під час зустрічі в Бухаресті у п‘ятницю, 21 квітня.

Проблеми з експортом українського зерна в Європу

15 квітня Польща заборонила ввезення зерна та іншого продовольства з України.

Цьому рішенню передували багатоденні протести фермерських асоціацій, які обурювалися зниженням цін на ринку і неможливістю реалізувати власну продукцію внаслідок великого напливу українського зерна. Ці протести навіть призвели до звільнення міністра агрополітики Польщі Генрика Ковальчика, а також блокування залізничних колій на українсько-польському кордоні.

16 квітня в Польщі повідомили, що заборона стосуватиметься також транзиту українського зерна в треті країни.

Також про заборону імпорту українського зерна повідомили в уряді Угорщини, однак обіцяють зберегти транзит української агропромислової продукції через свою територію.

В Європейській комісії, реагуючи на такі заяви Польщі та Угорщини, зазначили, що торгова політика є виключною компетенцією Європейського Союзу, і тому такі односторонні дії є неприйнятними.

17 квітня стало відомо, що Словаччина також вирішила призупинити імпорт зерна та інших окремих товарів з України.

18 квітня перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявив, що український аграрний експорт може скоротитись приблизно на 8-10% внаслідок призупинення імпорту нашої агропродукції Польщею, Словаччиною та Угорщиною.

У цей же день стало відомо, що транзит українських товарів через територію Польщі буде розблоковано у ніч на 21 квітня.