Істотних зрушень на ринку земель не очікується / ua.depositphotos.com

За даними Держгеокадастру, моніторинг земель засвідчив відсутність ажіотажу на ринку земель сільськогосподарського призначення, а також відсутність істотної зміни динаміки ринку в порівнянні із періодом до 1 липня 2021 року.

Про це сказав перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Анатолій Мірошниченко, повідомляє пресс-служба Міністерства аграрної політики і продовольства.

"З 1 липня до Держгеокадастру із заявами надати доступ до відомостей Державного земельного кадастру звернулись 4288 нотаріусів, які подали 4806 заяв. З них погоджено 4242 заяви, відмовлено - 558", - розказав Мірошниченко.

За його словами, також моніторинг дозволив виявити, що станом на 1 липня понад сто юридичних осіб та понад тисячу фізичних осіб володіли більш як ста гектарами земель сільськогосподарського призначення, багато з них – більш як тисячею гектарів.

"З 1 липня 2021 року така концентрація земель сільськогосподарського призначення стає неможливою", - акцентує Мірошниченко.

За його прогнозом, істотних зрушень на ринку земель сільськогосподарського призначення найближчим часом не очікується.

Читайте такожХто і як може придбати землю в Україні: міністр агрополітики розкрив деталі (відео)

Старт ринку сільськогосподарських земель - що відомо

Раніше міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко зазначив, що вартість сільськогосподарської землі в Україні – близько 50 тис. гривень за гектар.

1 липня в Україні офіційно стартував ринок сільськогосподарських земель.

До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів.

Закон про ринок землі забороняє купівлю землі іноземцями, в тому числі – громадянами країни-агресора. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям може вирішуватися тільки на загальнонаціональному референдумі.