Україна готується відправити до Кенії 25 тисяч тонн зерна / фото t.me/V_Zelenskiy_official

З України до Ефіопії та Сомалі вдалося доставити 110 тис. тонн зерна. Це вдалося реалізувати завдяки спільним зусиллям нашої держави, країн-партнерів та WFP (Всесвітньої продовольчої програми).

Про це повідомив президент Володимир Зеленський. Він також зазначив, що 15 лютого в Чорноморську почалося завантаження 25 тис. тонн зерна на судно Mv Valsimitis, яке відправиться до Кенії.

Глава держави зазначив, що також прийнято рішення про відправку вантажів до Ємену, Судану та Нігерії.

Відео дня

"Кожне судно із зерном, відправлене у межах Grain from Ukraine, забезпечує потребу у продовольстві в середньому для 90 тис. людей", - додав він.

Окрім цього президент повідомив, що для підсилення зернової ініціативи до Групи з питань запобігання голоду приєдналися перші амбасадори - знавці Африканського континенту.

"Це колишній президент Малаві доктор Джойс Банда, колишній міністр освіти Нігерії та колишній віце-президент Світового банку доктор Обі Езеквесілі і старший юрист з питань Африки, регіональний директор Національного демократичного інституту доктор Крістофер Фомуньо. Вони допомагатимуть масштабувати реалізацію проекту", - розповів Зеленський.

Президент запевнив, що Україна була і залишатиметься гарантом світової продовольчої безпеки. "І продовжуватиме робити свій ключовий внесок", - резюмував глава держави.

Експорт українського зерна - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 26 листопада 2022 року розпочалася реалізація нової міжнародної ініціативи Grain from Ukraine, у рамках якої українське продовольство експортується до країн Африки та Азії. Україна планує відправити з портів принаймні 60 суден до країн, які найбільше потерпають від продовольчої кризи та потребують термінової допомоги. Передбачається, що кожен корабель із зерном забезпечить потребу в продовольстві в середньому для 90 тис. осіб.

Раніше, 22 липня, Україна і Росія за посередництва Туреччини підписали окремі угоди з ООН про відновлення після початку повномасштабної війни експорту української аграрної продукції Чорним морем. Документами передбачено вивезення продукції з портів "Чорноморськ", "Одеса" і "Південни" та створення безпечних маршрутів. У листопаді угоду дію угоди було продовжено ще на 120 днів.

З 6 по 12 лютого через морські порти Одеської області було експортовано 1,1 млн тонн агропромислової продукції, що на 17% більше, ніж тижнем раніше. Українська продукція попрямувала в країни Азії (Китай, Туреччина, Бангладеш та інші), Європи (Іспанія, Португалія, Нідерланди та інші) та Африки (Кенія, Туніс та Єгипет).

Вас також можуть зацікавити новини: