З початку поточного тижня відпускні ціни на огірки зросли в середньому на 25% / фото ua.depositphotos.com

Цього сезону в Україні очікується дефіцит тепличної продукції.

Про це повідомили експерти аналітичної платформи EastFruit.

Вони зазначили, що цього тижня в Україні стрімко зросли відпускні ціни на тепличні овочі. Головною причиною подорожчання цієї продукції стала досить холодна погода, яка встановилася на більшій частині території країни, а також дуже дорогі енергоресурси.

Відео дня

Так, тільки з початку поточного тижня відпускні ціни на огірки зросли в середньому на 25% і на цей час продаж цієї продукції здійснюється в діапазоні 45-55 грн/кг. Тепличні томати за тиждень подорожчали у середньому на 29%. Так, продажі в даному сегменті на сьогодні ведуться по 40-50 грн/кг.

За словами представників тепличних комбінатів, таке стрімке подорожчання тепличних овочів – це вимушений захід. З приходом холодів багато виробників вже почали обігрівати свої теплиці. При цьому слід зважати на те, що українським виробникам на сьогодні дуже складно перейти на альтернативні види палива. Так, деякі українські стаціонарні тепличні комбінати за прикладом своїх європейських колег також відмовилися від зимового сезону тепличних овочів. Крім того, є частина українських виробників, підприємства яких розташовані на окупованих територіях або були пошкоджені внаслідок активних бойових дій, вони також цього сезону не зможуть продовжувати працювати в даному сегменті.

Зазначається, що розраховувати на імпорт у сегменті тепличних огірків та томатів також не доводиться. Оскільки в основних країнах-виробниках тепличної продукції склалася аналогічна ситуація. На думку ключових гравців ринку, цього сезону в Україні цілком може виникнути дефіцит як тепличних томатів, так і огірків.

Як повідомляв УНІАН, за підрахунками аналітиків Zakaz.ua, за півроку повномасштабної війни РФ проти Україні вартість борщу зросла на 27%.

Вас також можуть зацікавити новини: